KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA Zimbabve (4) – nadbiskupija u »Dimu koji se diže«

Foto: Shutterstock | Svakodnevica učenika Bulawayoa, drugoga po veličini grada u državi Zimbabve, koji prije početka nastave traže hlad
O silno velikom broju misija, koje su pod skrbi pojedinih župa, svjedoči i primjer župe Regina Mundi u selu Gvaii, 135 km sjeverozapadno od Bulawayoa, koja »pod pokroviteljstvom« ima 22 misije u okolnim selima

Druga je zimbabveanska nadbiskupija metropolija Bulawayo, koja se nalazi u istoimenom gradu, drugom po veličini u Zimbabveu s oko 1.200.000 stanovnika u zapadnom dijelu zemlje uz rijeku Matsheumhlope. Grad su, prema lokalnom jeziku plemena Ndebele, zvali »Dim koji se diže« zbog velike količine pare i dima nad gradom iz tornjeva elektrane na ugljen u gradskom centru u doba rastuće industrijalizacije. Biskupija je osnovana 1994. na temeljima nekoliko starijih crkvenih struktura, od kojih je najstarija Misija sui iuris Bulawayo proglašena 1931., potom istoimena apostolska prefektura 1932., pa apostolski vikarijat 1937. te biskupija Bulawayo 1955. Prema crkvenim podatcima katolika je 140.000, organiziranih u 47 župa, što je 8 % među stanovnicima na tom području. No treba istaknuti da je silno velik broj misija, koje su pod skrbi pojedinih župa, a o tom najbolje svjedoči primjer župe Regina Mundi u selu Gvaii, 135 km sjeverozapadno od Bulawayoa, koja »pod pokroviteljstvom« ima 22 misije u okolnim selima. Svećenika je 92, od kojih je 41 biskupijski i 51 redovnički, stalnih je đakona 16, časne braće redovnika je općenito respektabilan broj, ne samo za tamošnje prilike – 63, a redovnica je 139. U nadbiskupiji je ukupno 30 muških i ženskih samostana, u kojima je 8 kapucina, 18 verbita, 17 marista, 8 oblata Marije Imakulate, te po jedan španjolski misionar i kršćanski brat, kao i 76 pomoćnica Marije Kraljice, 49 sestara Predragocjene Krvi, 6 franjevaka misionarka Božjega majčinstva, 4 dominikanke i po dvije sestre Naše Gospe de Namur i sestre od Djeteta Isusa. Svi su oni uključeni ne samo u župni pastoral nego i djelovanje 30 osnovnih i srednjih škola i internata, 6 bolnica i klinika, te malo sjemenište sv. Bernarda na području nadbiskupije.

Biskup – diplomirani ekonomist

Sadašnji je nadbiskup, treći po redu, 65-godišnji Alexander Thomas Kaliyanil, rođen u gradiću Vallachiri s oko 15.000 stanovnika u indijskoj pokrajini Kerala. Diplomirao je ekonomiju na indijskom Sveučilištu Mysore, pristupio je Družbi Božje Riječi, poznatoj kao verbiti, za koju je 1988. zaređen za svećenika, te odlazi u misije u Zimbabve. U nadbiskupiji Bulawayo obavljao je pastoralne dužnosti u župama Tshabalali, Embakweu i Tsholotshou, bio je ravnatelj Katoličke komisije za razvoj, poglavar redovničke zajednice, dekan, biskupijski blagajnik i dr. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je g. 2009. nadbiskupom Bulawayoa. Župnu crkvu svete Marije Bezgrješnoga začeća proglasio je katedralom, koja je sagrađena 1903. Uzdignuta je na stupanj »male bazilike« 2013., a nadbiskupski se dom nalazi u njezinoj neposrednoj blizini. Na području nadbiskupije mise se slave na engleskom i na lokalnom jeziku plemena Ndebele, a mnoštvo je katoličkih laika uključeno u rad brojnih udruga, od kojih vrijedi barem spomenuti Udrugu sv. Ane, Bratstvo Naše Gospe, Presveto Srce, Katoličku udrugu mladih, Katoličku žensku ligu, Pokret fokolara, Grupu kršćanskoga života, Katolički karizmatski pokret obnove, Marijinu legiju, Katoličko muško društvo, Društvo sv. Vinka Paulskoga, Ceh poslužitelja oltara sv. Stjepana i dr.

Sufraganske biskupije: Gweru, Hwange i Masvingo

Najstarija od triju sufraganskih biskupija nadbiskupije Bulawayo jest Gweru, osnovana 1982., ali je po površini – s malo više od 29.000 kvadratnih kilometara – najmanja. Nalazi se u istoimenom gradu u središnjem Zimbabveu s današnjih oko 150.000 stanovnika, koji je kao vojnu ispostavu 1894. osnovao škotski kolonijalni političar Leander Starr Jameson. Status općine dobiva 1914., a 1971. postaje grad. Poznat je po poljoprivrednim proizvodima u govedarstvu, uzgoju usjeva i komercijalnom vrtlarstvu usjeva za izvozno tržište. Također je dom brojnih koledža i sveučilišta, među kojima su najistaknutiji Midlands State University i Mkoba Teachers College.

Biskupiju vodi 53-godišnji Rudolf Nyandoro, rođen u Gweruu, za svećenika je zaređen 1998., a za biskupa biskupije Gokwe 2017. Rodnu biskupiju Gweru preuzeo je nakon imenovanja 2020. Na području biskupije katolici čine 17 % stanovništva, tj. 441.000 od 2.587.000, o kojima pastoralno skrbe 54 svećenika, 48 biskupijskih i 6 redovničkih. Utemeljenih je župa 36, a treba istaknuti da je i u toj biskupiji relativno velik broj redovničke časne braće – 34. Redovnica je 173.

U sjeverozapadnom Zimbabveu, blizu međunarodnih granica s Bocvanom i Zambijom, stotinjak kilometara cestom jugoistočno od Viktorijinih slapova, smjestio se grad Hwange s oko 40.000 stanovnika. Sjedište je istoimene biskupije utemeljene 1988., koja broji 42.000 katolika od 433.000 stanovnika, što je oko 9,5 %, ima 26 župa, 36 svećenika, 24 biskupijska i 36 redovničkih, 72 redovnice i 2 redovnička časna brata. Biskup Raphael Macebo Mabuza Ncube također je domaći sin rođen u Nkayiju, za svećenika je zaređen 2001., a za biskupa Hwangea 2021.

Najmlađa osnovana sufraganska biskupija nadbiskupije Bulawayo jest Masvingo, čiji je povijesni hod započeo 1999. Smještena je u istoimenom gradu, središtu istoimene provincije na jugoistoku zemlje. Cijeli je kraj poznat po poljoprivredi i turizmu. Naime, ondje se nalaze ruševine Velikoga Zimbabvea, mjesta svjetske baštine i svjetski poznate turističke atrakcije, srednjovjekovni grad u blizini jezera Mutirikwi i grada Masvinga, za koji se smatra da je bio glavni grad velikoga kraljevstva još u kasnom željeznom dobu. Gradnja toga kamenoga grada prostire se na površini od 7,22 kvadratna kilometra, započela je u 9. stoljeću i nastavila se sve dok nije napušten u 15. stoljeću. Prema podatcima iz 2019./2020. ima 239.000 vjernika od 1.960.000 stanovnika, što je 12,2 %, 49 biskupijskih svećenika, zanimljivo, bez i jednoga redovničkoga, 29 župa i 80 redovnica. Biskup Michael Dixon Bhasera rođen je 1949. u pokrajini Gutu na sjeveru zemlje, za svećenika je zaređen 1978., a g. 1991. za biskupa biskupije Gokwe u 41. godini. G. 1999. imenovan je biskupom Masvinga.

Očekivano, obje su zimbabveanske nadbiskupije sa 6 sufraganskih biskupija članice Zimbabveanske katoličke biskupske konferencije, koja je ustanovljena rimskim dekretom 1969., a sadašnji joj je predsjednik Robert Christopher Ndlovu, nadbiskup Hararea. Konferencija izdaje vrlo aktualan i čitan magazin »Vijesti iz Katoličke Crkve«, koji se priprema također u Harareu.

Nova kapela trajnoga klanjanja
Pokazatelj vjerskoga života u Zimbabveu jest i diljem zemlje popriličan broj stalno otvorenih kapela, u kojima vjernici tijekom cijeloga dana mogu obavljati pobožnost euharistijskoga klanjanja. Tako je, prema službenoj nadbiskupijskoj mrežnoj stranici, u nadbiskupiji Bulawayo krajem veljače ove godine u župnom dvorištu u mjestu Khumalo otvorena novosagrađena kapelica trajnoga klanjanja. Tom je prigodom i blagoslovljen Vrt milosrđa sv. Josipa, Špilja Gospe Lurdske i česma sa svetom vodom.