KRILA IZ ČAZME Mala udruga s velikim srcem

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama »Naši anđeli« Čazma
Mirjana Bošnjak, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama »Naši anđeli« Čazma

Radi osmišljavanja života djece s teškoćama u razvoju nakon završenoga školovanja, njihova aktivnijega uključivanja u zajednicu, pružanja raznih vidova pomoći, provođenja humanitarne djelatnosti, a posebno s ciljem da sugrađani znaju da postoji netko poseban, 1994. godine u Čazmi je osnovan Klub za pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Klub su osnovali roditelji koji su imali djecu s teškoćama. Da je to bila dobra odluka vidjelo se i po uključivanju prijatelja, rodbine i sugrađana koji su imali motiv pridružiti se grupi roditelja koji žele učiniti više za svoju djecu s teškoćama. Prije pet godina promijenjen je naziv kluba u Udruga osoba s intelektualnim teškoćama »Naši anđeli« Čazma.

»Veliki projekt« koji kontinuirano roditelji i prijatelji udruge provode kroz druženja i zajedništvo male su stvari koje provode za svoju djecu (sada već odrasle ljude), a to je ispuniti obećanje, doći na druženje, skuhati kavu, poslušati neku dobru pjesmu, ispričati što nekoga muči ili veseli, zagrliti se, odigrati koju društvenu igru, nekad otići na sladoled.

Udruga je zajedno s roditeljima, podupirateljima i volonterima okupljala do 40 osoba. S vremenom se broj smanjio na desetak roditelja i nekoliko prijatelja.

Riječ je o maloj udruzi koja nema projekata koje provodi u svrhu samofinanciranja, nego se financira od članarine i nešto sredstava koje dobije od Grada Čazme u sklopu programa sufinanciranja rada udruga. »Veliki projekt« koji kontinuirano roditelji i prijatelji udruge provode kroz druženja i zajedništvo male su stvari koje provode za svoju djecu (sada već odrasle ljude), a to je ispuniti obećanje, doći na druženje, skuhati kavu, poslušati neku dobru pjesmu, ispričati što nekoga muči ili veseli, zagrliti se, odigrati koju društvenu igru, nekad otići na sladoled. Taj projekt u kojem se vrijednost mjeri količinom strpljivosti, nemjerljivim brojem ponavljanja istih pouka, istih aktivnosti, koji se mjeri količinom ljubavi, dobrodušnosti, dobre šutnje, postao je životna škola svih koji sudjeluju u njemu.

Članovi udruge nastoje se uključivati u sve aktivnosti koje mogu utjecati na poboljšanje kvalitete života svih osoba s intelektualnim oštećenjima pa je udruga i članica Hrvatskoga saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Također, udruga desetak godina svake veljače u povodu Svjetskoga dana bolesnika organizira prigodni program. Prema mogućnostima članova udruga sudjeluje u nekim aktivnostima kao što su Športski susreti udruga, Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama ili Dani otvorenih vrata udruga. Osim toga, organiziraju se i izleti koji su i rekreativni i edukativni i puno znače članovima.

Redovita druženja članova utorkom su u prostoru koji im je ustupila tvrtka »Ribnjak 1961«. Aktivnosti na druženju su različite: kulinarske, kreativne (likovne, izrada čestitaka, ukrasa, prigodnih darova i sl.). Geslo udruge je: »Radost nas ne čini anđelima, ali nam daje krila!«