KRIMINALISTIČKA DRAMA »VELIČANSTVENI GUBITNICI« Važnost zajedništva

Veličanstveni gubitnici
»Veličanstveni gubitnici« (La odisea de los giles / Heroic Losers); kriminalistička drama; redatelj: Sebastian Borensztein; glume: Ricardo Darin, Veronica Llinas

Među filmovima s Motovunskoga festivala, koji putovanje po Hrvatskoj završava u Zagrebu, prikazuje se odličan argentinski film »Veličanstveni gubitnici«, kriminalistička drama s dobrom dozom humora. Nastao je prema romanu »Noć u elektrani«, objavljenom 2016., pisca Eduarda Sacherija koji je suscenarist s redateljem Borenszteinom. Film je bio argentinski kandidat za »Oscara«, a osvojio je dvije nagrade za najbolji južnoamerički film, među kojima je španjolska »Goya«.

Socijalna drama

To je socijalna drama jer je riječ o Argentini 2001. kad je ekonomska kriza doživjela vrhunac, kad su bankroti bili česti i mnogi su dobri ljudi osiromašili. Redatelj vrlo vješto spaja slojevitost radnje i daje sliku tadašnje društvene situacije portretirajući vrlo različite, osebujne i živopisne stanovnike maloga grada Alsine. Posebno se ističe Ricardo Darin u glavnoj ulozi Fermina Perlassija, koji je poznat po mnogim argentinskim filmovima prikazanim u Hrvatskoj.

Opasna pustolovina

Fermin je sa suprugom Lidijom (Llinas) došao na ideju da otkupe zapušteni silos, pretvore ga u zadrugu i zaposle dosta stanovnika. Okupili su dobroćudne mještane pa skupljeni novac stavili u banku. No dogodilo se da je banka odmah bankrotirala. Doznali su da ipak zajednički novac nije propao, nego je ukraden. Tada počinju osmišljavati plan kako da ga vrate, a pritom važnu ulogu ima čak i film koji gledaju i koji im daje ideju.

U vrlo trnovitoj i opasnoj pustolovini kojom žele vratiti novac, i u koju svatko unosi svoje sposobnosti, polako se otkriva važnost zajedništva i odnosa. Daju zanimljiv odgovor na pitanje što znači biti gubitnik…