1/3 lijekova propisanih na recept, prema procjenama, završi u smeću

U zemljama Europske unije od kraja prošle godine osjeća se nestašica određenih lijekova. Na stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nalazi se dug popis lijekova koji nedostaju u ljekarnama. Zabrinutost zbog aktualne nestašice nekih lijekova jedan je od razloga gomilanja lijekova u kućnim ljekarnama. Osim bezreceptnih lijekova koje kupuju građani da se u slučaju potrebe nađu u kućnim ljekarnama, tu su i lijekovi na recept koje liječnici propisuju pacijentima, međutim koji nisu upotrebljavani ili su upotrebljavani neispravno (na primjer antibiotici) i na taj način ostaju u zalihi. Posljedice stvaranja zaliha lijekova su višestruke, a neupotrijebljeni su lijekovi među ostalim ekološki, zdravstveni i ekonomski problem.

Svako kućanstvo trebalo bi imati malu kućnu ljekarnu, no vrlo je važno ne stvarati nepotrebne zalihe. Terapija za kronične bolesti, koju treba redovito uzimati, osnovni je sadržaj kućne ljekarne, no važno je biti savjestan i ne stvarati zalihe jer istraživanja pokazuju da znatan broj lijekova na recept bude neiskorišten i često bačen u smeće, što je ekološki i zdravstveni problem. Rok trajanja lijeka označen je na ambalaži kao EXP na kojem je vidljiva valjanost (datum, mjesec, godina). Neiskorišteni lijekovi, odnosno lijekovi kojima je prošao rok upotrebe, mogu se donijeti u ljekarnu i odložiti u spremnik za stare lijekove ili predati osoblju ljekarne. Preporučuje se da se prije odlaganja lijekova u otpad izdvoji ambalaža od papira i upute te se odlože u spremnik za papir.

Od 15 do 25 °C
sobna je temperatura na kojoj se obično čuvaju lijekovi. Ako je u uputama navedeno »čuvati na hladnu mjestu«, mogu se spremiti u vrata hladnjaka (temperatura 8 – 15 °C)
Lijekovi mogu biti i »neljekoviti«

Osim toga, upotreba lijekova kojima je istekao rok trajanja može biti štetna za zdravlje. Rok trajanja na lijekovima postavljen je kao posljednji datum za koji proizvođač jamči djelotvornost ako su skladišteni u prikladnim uvjetima. Ipak, taj datum ne znači isključivo prestanak djelotvornosti ili opasnost za zdravlje za sve lijekove. Istraživanja o djelotvornosti lijekova nakon isteka roka dokazala su široku listu lijekova koji su djelotvorni nakon isteka roka. Među ostalim u toj kategoriji nalaze se lijekovi poput aspirina, kodeina i paracetamola, antihistaminici (protiv alergije), a posebno loratadin. No pri tome je važno da je lijek skladišten na ispravan način, što znači da nije bio izložen vlazi, izravnoj sunčevoj svjetlosti, visokoj ili niskoj temperaturi. Nakon isteka roka nikako ne bi trebalo uzimati antibiotike jer vjerojatno ne će biti djelotvorni, a antibiotici na bazi tetraciklina mogu proizvesti otrovne metabolite. Djelotvornost nakon isteka roka gube i preparati nitroglicerina, ali i mnogi drugi, pa iz toga razloga ne bi trebalo riskirati bilo da lijek ne će djelovati ili da će zbog prekoračenoga roka proizvesti određene štetne spojeve. Svakako treba znati da nakon isteka roka nikako ne valja uzimati lijekove u tekućem obliku nakon što su otvoreni jer više nisu sterilni nakon otvaranja. To je posebno važno za kapi za oči koje, ako su kontaminirane, mogu uzrokovati teže infekcije oka.

KORISNO ZA SVE
Kućna ljekarna
Iako sadržaj kućne ljekarne ovisi o individualnim i obiteljskim potrebama, postoje načelne preporuke što bi trebala sadržavati kućna ljekarna. Osim toplomjera koji bi trebalo imati svako kućanstvo, preporuka je posebno kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima i posjedovanje tlakomjera te kod osoba s povišenom glukozom u krvi i aparat i trake za mjerenje šećera u krvi. Od lijekova dobro je imati lijekove koji se upotrebljavaju kod češćih tegoba, na primjer protiv temperature, bolova, probavnih smetnja, alergija. Ovisno o potrebama, odnosno učestalosti određenih tegoba, u kućnoj ljekarni mogu se nalaziti i sprejevi za nos na bazi morske vode ili fiziološke otopine, kapi za suhe, nadražene i umorne oči, multivitaminski preparati i slično. Kućna ljekarna trebala bi sadržavati i pribor za prvu pomoć u kojem se nalaze zavoji, flasteri, sterilne komprese, antiseptik (sredstvo za dezinfekciju), pinceta za vađenje iverja i slično. Nadalje, terapija za kronične bolesti osnovni je sadržaj kućne ljekarne. Pri tome je važno kontrolirati da lijekova ima dovoljno, odnosno ne čekati da ostane lijekova za dan-dva jer mogu se dogoditi nepredviđene okolnosti da se ne može nabaviti lijek u istom danu. Također nikako ne bi trebalo stvarati nepotrebne zalihe lijekova jer u međuvremenu može doći do promjene terapije, a velike su zalihe rizik da će lijeku proći rok za upotrebu. Vrlo je važno držati lijekove izvan dosega djece!