MAK ZA VELJAČU S »Lojzekom« u korizmu

BLAŽENIK SVETA ŽIVOTA – ALOJZIJE STEPINAC
Nezaslužene batine
NAGRADNI ZADATAK
Korizmeni hod s »Makom«
UZ PRIČU I SLIKU NA NEDJELJNU MISU
Pouka o dvjema rukama
ZA KORIZMENE DANE
Igrokaz »Sedam žalosti Majke Marije«
PISMA IZ MISIJA
Isus tješitelj u Papinoj domovini
MLADA SPISATELJICA MAJA LATINČIĆ
O SVOM PRVOM ROMANU ZA DJECU I MLADE
Ljubav nas pokreće
DIGITALNI SADRŽAJI ZA NASTAVU VJERONAUKA
S vjeroistražiteljima do pomirenja s Bogom
KREATIVNI KUTAK – URADI SAM
Škrinjica zahvalnosti
GODINA SLAVNOGA PUSTOLOVA
Vrijedni mladić Marko Polo
UČIMO MOLITI
Kako sve moliti oproštenje

U veljači svake se godine iznova sjetimo blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, jer desetoga dana toga mjeseca godišnjica je njegove mučeničke smrti. Upravo iz tog razloga na naslovnici najnovijega Maloga koncila – Maka je fotografija iz crkve i župe bl. Stepinca u Budaševu. Na njoj, baš kao da je s velike oltarne slike zakrilio sve prisutne i maloga ministranta, prvopričesnika Lovru… Poželjeli smo da tako i sve vas zaštiti pa smo mu u veljačkom broju posvetili više sadržaja. Počevši s dogodovštinom iz njegova djetinjstva, kad je – kao mali Lojzek – već nagovijestio svoju buduću svetost. Zbog jednoga prstena radije je trpio nego li druge odao, radije je i batine podnio, nego li se pravdanjem »oslobodio«. Baš kao što je, poslije u životu, naposljetku bio nepravedno zatočen zato što se nije želio odreći svoje vjere i odanosti Petrovu nasljedniku. Zato smo u Maku odabrali upravo njega, da vođeni njegovim svetim primjerom i vi, dragi čitatelji, zakoračite u ovogodišnju korizmu. Za to vrijeme, kada smo pozvani na još češća djela milosrđa Mak nudi podsjetnike ali i prijedloge kako ih i ostvariti: od kartonskoga umetka na kojemu oblikujete vlastitu pripravu u obliku korizmenog hoda, preko igrokaza o Sedam žalosti Blažene Djevice, sve do novih spoznaja o nastanku pobožnosti križnoga puta.

Na stranicama Maka posvećenima najmlađim čitateljima, vrtićke dobi, zastupljeni su i drugi važni veljački dani – kroz poučne i razbibrižne zadatke – Svijećnica, Pepelnica i Dan bolesnika. Dok »domaća« javljanja vrijednih makovaca popunjavaju stranice »Makovci javljaju« one s inozemnim javljanjima – iz misija odjekuju pozdravima i poticajima hrvatske misionarke s. Samuele Vilenice, iz Papine domovine Argentine. Čitatelji će doznati i kako se uključiti u akciju Papinskih misijskih djela »Maslinova grančica – moj dar za misije«.

»Ljubav je najjače što nas pokreće« tako je naslovljen razgovor s 23-godišnjom mladom spisateljicom Majom Latinčić koju niti bolest cerebralne paralize nije zaustavila u ostvarenju vlastitih snova. Makovim čitateljima tako predstavlja svoj prvi roman za djecu i mlade.

»Vjeroistražitelji«, prilog za vjeroučenike od 1. do 4. razreda, osmišljen kao nastavno pomagalo popraćeno digitalnim sadržajima, iz autorskoga pera vrijednih vjeroučitelja na kreativan i nov način obrađuje nastavne teme iz vjeronauka. I ostale redovite rubrike »Maka« pune su zanimljiva i prigodna sadržaja poput učenja novih dječjih molitava; priprave za nedjeljnu svetu misu, predstavljanja novih izdavačkih, umjetničkih i digitalnih ostvarenja za djecu, preporuke za izradu »škrinjice zahvalnosti« te novih dječjih pisama – pitanja i dilema na koje odgovara Blaž.

Imaš li dar znanja, doznaj rješavajući psihotest a kakvo se znanje stječe pustolovnim duhom pokazao je ponajveći pustolov svih vremena Marko Polo o kojemu se, povodom velike obljetnice njegova rođenja, odnosno smrti, čita u rubrici »Vijesti« iz povijesti. U Maku su i zagonetke, strip, glavolomke, bojanke, tražilice, pitalice, šale te nagradne igre koje dodatno upotpunjuju mozaik znanja, molitve, igre i prijateljstva koje vam iz mjeseca u mjesec ovaj list nudi.