PISMA IZ MISIJA Školovanje u dalekom Haitiju

Svima šaljem veliki pozdrav iz zemlje sunca, koje nam svakodnevno svojim zrakama pomiluje obraz i čini da naša srca žare neobičnom toplinom. Neka taj plamen u koji je utkana i ljubav Isusa koji nas sve voli oplemeni vaša mlada srca, koja su u poletu i potrazi za ispunjenjem vaših snova!

Iste te želje imaju vaši vršnjaci po cijelom svijetu, pa tako i ovdje kod nas na Haitiju. No, ako želje i jesu iste, nije svima jednako ostvarivo postići ono što želimo…

Blago onima koji idu u školu

Vaši uvjeti, koje imate u domovini, ne mogu se usporediti s uvjetima koje imaju, ili bolje rečeno nemaju, djeca u Haitiju.

Vi svi u Hrvatskoj i drugdje gdje živite, možete i morate pohađati školu, kako bi se uključili u zdravi socijalni i društveni život. Znam da ste u Hrvatskoj početkom školske godine nekoliko tjedana ostali kod kuće. Ne svojom voljom. Vaši učitelji imali su potrebu izboriti svoja prava. Bogu hvala, bili su to mirni prosvjedi. A nakon toga mogli ste mirno nastaviti pohađati nastavu.

U isto vrijeme, početkom školske godine, i vaši vršnjaci u Haitiju nisu mogli ići u školu, ali zbog nereda i nasilja koje vlada u zemlji, zbog čega su svi, a posebice djeca, izloženi velikim opasnostima.

K tomu, većina djece u Haitiju nema mogućnost i nisu im zajamčena prava da mogu bezuvjetno pohađati školu, izučiti neki zanat ili završiti studij. Osnovno školovanje traje šest godina, ali uza sve napore roditelja mnogo je djece koja ostaju bez školovanja te su već od malih nogu uključeni u obavljanje raznih kućnih poslova u obitelji. Stoga nas ne čudi što je u Haitiju pismenost vrlo niska: tek malo više od pola stanovništva (53 %) zna čitati i pisati. Zanimljivo je da postoji samo jedno javno sveučilište u Haitiju, Sveučilište u Port-au-Princeu osnovano 1944. godine, a imućni studenti radije odlaze u inozemne obrazovne institucije i sveučilišta.

Velika radost novih đaka

No velika je sreća što smo prošle godine počeli s radom škole u našoj misiji. Svakodnevno smo svjedoci velike radosti djece koja do tada nisu imala prilike pohađati školu. Ulažu trud i nastoje naučiti mnogo novih stvari i usvojiti znanje koje im može pomoći i olakšati im život.

Prošli su prvi ispiti, koji su bili uspješni. Došlo je na vidjelo njihovo marljivo učenje. Trud i napor djece, ali i učitelja se isplatio. Sada idemo dalje, uz Božju pomoć sa istim elanom do kraja školske godine!

Vama, draga djeco, čitatelji MAK-a i dragi prijatelji misija, želim dobar uspjeh u školi i neka vas stalno prati ljubav roditelja i dobrota ljudi koji vas okružuju. Vjerujte, Isus vas voli i On je uvijek na vašoj strani.

Vaša s. Mirjam Filipović