PISMA IZ MISIJA U Ruandi – izbor za Pjevače Betlehemske zvijezde

Na početku ove godine krenimo poput triju kraljeva i pronađimo Isusa u Betlehemu! Potom, zaputimo se dalje, u nepoznato, i »osvojimo« svijet za Isusa!

Isusovo rođenje bilo je neobično i praćeno mnogim čudesnim i divnim događajima (zvijezda na nebu, poklon pastira, pjesma anđela), te poklonom triju kraljeva, čiji blagdan slavimo 6. siječnja. Oni su prateći zvijezdu tražili smisao života, tj. tražili su Isusa.

Postoje razni putovi kojima nam se Bog otkriva i kojima ga čovjek pronalazi. Na put traženja Boga mora nas nešto voditi, usmjeriti, pokrenuti… Malim misionarima koji u ovo vrijeme obilaze obitelji i prikupljaju pomoć za svoje vršnjake u misijskim zemljama kao »Pjevači betlehemske zvijezde« ljubav prema bližnjemu je ona »zvijezda« koja ih potiče i vodi k Isusu u Betlehem.

Veliko djelo – iz ljubavi

I upravo iz te velike ljubavi prema Isusu i bližnjima, mali misionari – putem akcije Pjevači Betlehemske zvijezde i svih projekata Papinskoga misijskoga djela sv. Djetinjstva – organizirani su u više od 150 zemalja svijeta i već 176 godina djeluju kao jedan od najvećih dječjih kršćanskih pokreta za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima. Od osnutka do danas, Djelo sv. Djetinjstva, u početku maleno, izraslo je u veliko i razgranato je po cijelom svijetu. Danas s oko 2500 projekata godišnje pomaže milijunima djece u različitim misijskim zemljama izgradnjom škola, sirotišta i bolnica, pomaganjem različitih dječjih projekata po župama i prehranom.

U RUANDI – IZBOR ZA PJEVAČE!
Pjevače betlehemske zvijezde u Ruandu je doveo upravo naš misionar, salezijanac don Danko Litrić, te je tu akciju proširio po cijeloj zemlji. Opisao nam je kako to ondje izgleda…
Na blagdan sv. Katarine u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, imali smo susret animatora Pjevača betlehemske zvijezde.
Radosnu vijest – javiti svima!
Bilo nas je više od šezdeset, svih uzrasta, starijih i mlađih, uz ravnatelja Papinskih misijskih djela Ruande i posebnoga svećenika animatora za Papinsko misijsko djelo sv. Djetinjstva. Susret se odvijao kod nas salezijanaca, u dvoranama ispod crkve Marije Pomoćnice. Od 31 župe naše nadbiskupije bilo je predstavljeno njih 27. Bilo je mnogo i veoma lijepih svjedočanstava kako se to misijsko djelovanje odvijalo prošle godine. Tisuće se djece spremalo za poslanje, uz pouke svima o radosnoj vijesti koju treba javiti svim ljudima – da je veliki Bog postao čovjek, malo Dijete Isus!
Raspjevane »dvanaestorke«
Od tog mnoštva djece izabrani su najbolji, od kojih su sastavljene ekipe od dvanaestero pjevača, prema potrebama te župe. Uz mnoštvo djece aktivirali su se katehisti i mnogi odrasli aktivni kršćani u vođenju skupina pjevača. Mnoge kršćanske majke sudjelovale su u izradi prikladnih odora za anđele, pastire i kraljeve. Po ovim našim ruandskim brježuljcima pjevalo se: »Gloria – slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje. Amahoro – mir«! Uz katoličku djecu došla su i djeca iz drugih vjerskih zajednica, a neki od njih postali su katekumeni, da bi mogli vršiti to poslanje ove godine.
Ja sam se silno radovao vidjevši kako je projekt Papinskoga misijskoga djela sv. Djetinjstva, koji smo započeli mi misionari prije 17 godina u domu siročadi u Gatengi, pustio korijene u mnogim našim župama i donosi lijepe plodove.
Vaš don Danko