PISMA IZ MISIJA Prvo javljanje s Kariba

»‘Makovska’ misijska obitelj« se širi! Na našu veliku radost pismo nam je stiglo s dalekoga Karipskoga otočja, gotovo »nevidljivoga« na običnim globusima i zemljopisnim kartama! Pokušajte, potražite mjesta koja u svom prvom javljanju s Kariba spominje misionar o. Piotr!

Draga djeco, na početku da vam se malo predstavim, kako bismo se bolje upoznali. Zovem se Piotr ili Petar Palowski. Rođen sam u Poljskoj, gdje sam odrastao i postao svećenik. Član sam Družbe Božje Riječi (verbiti). To je misijska družba koja djeluje u više od 70 zemalja u svijetu, a u Hrvatskoj imamo kuću u Zadru. Najbolje nas opisuje citat iz pravila naše družbe: »Božja ljubav i milost sjedinila nas je iz različitih naroda i kontinenata u jednoj redovničko-misijskoj zajednici koja je posvećena Božjoj Riječi i nosi njezino ime«.

Od Poljske do Hrvatske, Zambije…

Nakon svećeničkoga ređenja u Poljskoj 1988. došao sam u Hrvatsku, gdje sam djelovao do 1995. godine. Kako pripadam misijskoj družbi, a potrebe su velike, iz Hrvatske sam otišao u misije u Zambiju, gdje sam djelovao do 2005. godine. Tamo sam uglavnom pastoralno djelovao na župama u Kabweu (središnja Zambija) i u Misiji Sichili (jugozapadni dio zemlje).

Početkom 2006. godine vratio sam se u Hrvatsku, u Zadar, gdje sam djelovao u pastoralu na župama po otocima i u samom Zadru. Radio sam i u misijskoj animaciji te bio povjerenikom misijskoga ureda Zadarske nadbiskupije. Godine 2018. ponovno sam otišao u misije…

I dalje – do otoka Nevisa!

Poslan sam na Karibe, u biskupiju St. John’s-Basseterre, koja se sastoji od 8 otoka. Na početku sam pomagao i zamjenjivao svećenike po raznim otocima, a od rujna 2018. postao sam župnik na jednom malom i lijepom otoku koji se zove Nevis.

Otok je dio Federacije Sveti Kristofor i Nevis, koja se sastoji od tih dvaju otoka: Saint Christopher (skraćeno St. Kitts) i otoka Nevisa na kojem se ja nalazim. Glavni je grad Basseterre i nalazi se na Saint Kittsu. Na Nevisu je najveće naselje Charlestown.

Na otoku živi samo 12 tisuća stanovnika, a od toga je katolika oko 150. Ovdašnje stanovništvo bavi se turizmom i ponešto poljoprivredom. Osim rada u župi, svake srijede predvodim jutarnju molitvu i kratko razmatranje u jednoj osnovnoj školi, koja se zove Nevis Academy.

Draga djeco, svi smo pozvani biti misionari, a vi – još maleni – to možete najbolje činiti kroz molitvu. Stoga vas pozivam da molite za sve misionare i za one kojima su poslani, posebno za djecu, svoje vršnjake!

Šaljem vam pozdrave s toplih Kariba!
Vaš p. Piotr Palowski, misionar