PRENOĆIŠTE, GRIJANJE I – TOPLA RIJEČ Nakon mećave na autocesti, lički župnici od snijega spasili više od stotine ljudi

Danima se pisalo o mećavi koja je u nedjelju 26. veljače zatrpala autocestu A1, zbog čega su mnogi putnici ostali potpuno nenadano »odsječeni« u Lici. Jasno, putnici koji su se u svojim automobilima našli gotovo zatrpani u snijegu negdje su trebali i prenoćiti pa su osim civilnih služba u pomoć pritekli i lički župnici. Tako je župnik u Gračacu fra Ivan Šimunac ugostio 45 ljudi – među kojima je bio i jedan hrvatski biskup! Naime, mećava je na putu zatekla i sisačkoga biskupa Vladu Košića, koji se vraćao sa sprovoda u Hercegovini i koji je također prenoćio u Lici. Detalje svoje snježne pustolovine biskup Košić opisao je i u objavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Sisačke biskupije, zahvalivši svim civilnim i crkvenim službama koje su mu pomogle na putu. Karmelićanski župnik u Gospiću o. Anto Knežević primio je tridesetak ljudi, koje je smjestio u razne prostore koji su bili na raspolaganju u njegovoj župi.

Župa u Ličkom Osiku otvorila je i ugrijala svoj pastoralni centar te je primila šezdesetak ljudi, koji su bili mahom hodočasnici iz južnih hrvatskih gradova – ponajviše iz Šibenika i Splita – koji su se autobusom vraćali s duhovne obnove kod fratara u samoborskom Taboru. »Kada smo ih smjestili, neprestano su na svojim mobitelima pratili kakvo je stanje na cestama. A kada su ceste očišćene i kada su se mogli vratiti svojim domovima, djeca koja su bila s njima bila su tužna. Naime, kako su svi oni mahom bili iz naših južnih gradova, većina je djece prvi put vidjela takav snijeg. Snijeg je bio visok sedamdesetak centimetara. Djeca su ovdje radila tunele u snijegu, snjegoviće… I najednom su trebala poći nazad, svojim kućama«, opisao je za Glas Koncila župnik u Ličkom Osiku Luka Blažević. Župnik u Brinju Goran Antunović u svom je župnom stanu ugostio sedmero ljudi, među kojima su bila i petorica navijača Torcide, koji su se vraćali iz Zagreba s utakmice Dinama i Hajduka.

U nekoliko se stvari svjedočanstva ličkih župnika gotovo preklapaju. Svi su oni osim ugrijanih prostorija u svojim župama ljudima koji su došli iz snježne mećave pružili i toplu riječ i utjehu, a nesebično su s njima podijelili i svu hranu koju su u tom trenutku imali u svojim kuhinjama i spremištima!