MICHAEL JORDAN I NJEGOVA MAJKA O tenisicama i vrjednotama

Air
»Air« (Air); drama/športski; redatelj: Ben Affleck; glume: Matt Damon, Ben Affleck, Viola Davis

Filmova o raznim vrstama športa i športašima ima puno. No zanimljivo je što je prvi put snimljen film o nečem što je postalo i ostao simbol i športa – košarke, i košarkaša Michaela Jordana, i tvrtke obuće »Nike«, i humanitarne udruge i pomoći. Riječ je o nastanku najpoznatije tenisice »Air Jordan«.

Scenarij je napisao Alex Convery, redatelj je dvostruki oskarovac Ben Affleck, koji i glumi direktora »Nikea« Phila Knighta, te je okupljena dobra i poznata glumačka ekipa. Radnja se zbiva 1984. godine i jako je dobro na početku filma snimkama u stilu toga doba prikazana tadašnja popularna kultura. Film prikazuje kako je teško, ali uspješno, u sinergiji marketinga, dizajna, osobe iz športa koja obećava, proizvodnje i potom prodaje, a sve zasnovano na dobrim i ljudskim i radnim temeljima, došlo i do planetarno popularnoga proizvoda i humanitarnih akcija.

Prodaja obuće »Nike« nije tada bila dobra, posebice košarkaških tenisica, pa su trebali osmisliti kako da se izvuku iz krize. Tada je mladi Michael Jordan ulazio u NBA ligu i bio skloniji proizvođačima »Adidasu« i »Converseu«. U ime »Nikea« bio je uporan Sonny Vaccara (Matt Damon), koji je pronalazio nove športske nade za novu liniju obuće. Susreo se s Michaelovim roditeljima, a zahvaljujući njegovoj majci Deloris, došlo je do ostvarenja suradnje. Nju utjelovljuje Viola Davis, što je upravo bila želja Michaela Jordana. Ona je također zaslužna za sve humanitarne akcije i udruge koje i dalje djeluju. Svakako valja spomenuti dizajnera Petera Moorea, kojega glumi Matthew Maher, koji je i oblikovao slavnu tenisicu i nadjenuo joj ime »Air Jordan«.