MJESECI U MOLITVI Ožujak je za… svetoga Josipa!

Sveti Josip
Srijedom Pepelnicom na početku ožujka započinje pokorničko vrijeme korizme. Stoga je cijeli mjesec obilježen postom, molitvom i djelima milosrđa. Iz toga pokorničkoga okruženja izdvajaju se dvije svetkovine: blagdan svetoga Josipa 19. ožujka te blagdan Navještenja Gospodnjega, točno 9 mjeseci prije Božića.

Slavlje svetoga Josipa proteže se na cijeli mjesec jer je Crkva odredila da ožujak bude posvećen upravo njemu.

Višestruki zaštitnik

Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije i poočim Isusov, brižno je čuvao Svetu obitelj i skrbio za nju, a tako štiti i čitavu Crkvu kao njezin nebeski pokrovitelj. Među ostalim, štujemo ga kao zaštitnika i pomoćnika obitelji, očeva, radnika, putnika, umirućih, kao i cijele naše domovine Hrvatske.

Prvi do Djevice Marije

Pobožnost prema svetomu Josipu započela je vrlo rano u povijesti Crkve, ponajprije među Koptima u Egiptu. Zabilježeno je da je u 4. stoljeću u betlehemskoj bazilici sagrađena kapelica njemu u čast. Po sv. Tomi Akvinskom, Bernardinu Sijenskom i drugim svetcima koji su gajili štovanje prema Josipu, ta se pobožnost sve više širila, a papa Siksto IV. uveo je njegov blagdan u crkveni kalendar.

U 19. stoljeću papa Pio IX. proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Crkve, a kasniji su ga pape nastavili promicati kao najvrjednijega svetca poslije Djevice Marije, kojemu se možemo obratiti u svakoj potrebi.

U apostolskoj pobudnici o sv. Josipu, papa Ivan Pavao II. piše da trebamo zazivati njegov zagovor za Crkvu, ne samo za obranu u opasnostima nego prvenstveno kao poticaj u širenju evanđelja i obnovi vjere. Pravedni Josip poput Marije je bio vjeran Božjemu pozivu, što je cijeli njegov život pretvorilo u jedno veliko hodočašće u vjeri. S punim mu se pravom obraćamo da predvodi putovanje Crkve prema vječnosti i da svakoga vjernika učvršćuje u njegovoj vlastitoj odgovornosti za Crkvu kao Božju obitelj.

Na svaki posao – uz sv. Josipa!

Josipov mjesec nadahnjuje nas da posvećujemo svoju svakodnevicu marljivim i ustrajnim radom. Od Josipa, koji je bio tesar i radnik, učimo da je rad jedna vrsta očitovanja vjere. Svaki čovjek ima svoje dužnosti: djeca da uče i slušaju roditelje, prijatelji da pomažu jedni drugima, radnici da budu savjesni, odrasli da savjetuju i brinu se za djecu…

Kad god se nađemo pred velikim izazovom, teškim zadatkom ili napornim poslom koji treba obaviti, kada planiramo neki važan projekt i započinjemo neku novu aktivnost, možemo se pouzdati da će nam sveti Josip pomoći u uspješnom ostvarenju.

Krunica svetoga Josipa

Posao je prikladno započeti molitvom svetomu Josipu Radniku, a u njegovu mjesecu i svaki dan jutarnjom molitvom za posvećenje vlastitoga rada, kako bi bio uspješan, plodonosan i Bogu na slavu. U pučkoj pobožnosti nastala je i Krunica svetoga Josipa, u kojoj na osobit način razmatramo kako je Josip radio za Sina Božjega, ali i kako je sam Isus njemu pomagao. (Možete ju pronaći na ovitku ovoga »Maka« te ju moleći naučiti!)

Postoji mnogo molitava koje možemo uputiti svetomu Josipu te bi se za svaki dan u mjesecu mogla pronaći druga molitva. Preporuka je i da se nabavi svetčeva slika ili kipić, pa stavi na vidljivo mjesto u kući, kako bi trajno podsjećao na vjernost i marljivost te predvodio obitelj u molitvi, ljubavi i dobrim djelima.

Priređuje: A. Katanec