MLADI HRVATSKI REPREZENTATIVAC VINKO ROZIĆ »Spreman sam javno svjedočiti vjeru«

Vinko Rozić

Među nogometašima hercegovačkih klubova koji zajedno mole krunicu, idu na misu i čitaju Bibliju jest i nogometaš GNK Dinama Vinko Rozić, trenutačno »na posudbi« u HŠK-u Posušje. Taj mladi hrvatski reprezentativac rođen je u Tomislavgradu i ima 19 godina. Bavi se nogometom od svoje sedme godine, a profesionalno od sedamnaeste. »Imam dvije starije sestre i dva mlađa brata, koja su isto nogometaši i trenutačno igrači GNK Dinama. Obiteljski smo jako povezani. Svoje prve školske dane, a i nogometnu karijeru započeo sam u Tomislavgradu, gdje sam i rođen. S jedanaest sam se godina zbog nogometa i daljnjega razvoja preselio u Split, gdje sam nastavio školovanje i igrao za HNK Hajduk. Svi su govorili da je to prerano, da sam još jako mlad, da ima vremena, ali moja želja da odem, da napravim iskorak bila je puno veća. Kroz cijelo to vrijeme podupirala me moja obitelj, moja velika ljubav.«

Rozić navodi da mu je u Hajduku bilo jako lijepo. »Kroz svaki trening i utakmicu sam rastao. I nakon tri godine dobio sam poziv iz GNK Dinama. U Zagrebu sam jedno vrijeme proveo sam, ali ubrzo je došao i moj brat Ante. Nakon toga mi se cijela obitelj preselila u Zagreb. Bilo je tu puno uspjeha i padova, puno ozljeda koje su me dosta sputavale. Bez obzira na sve to nisam odustajao i borio sam se. No nikad nisam gubio vjeru«, rekao je Rozić, koji od 2017. godine nastupa i za mlađe kategorije hrvatske reprezentacije. Put ga je vodio najprije na posudbu u NK Široki Brijeg pa u HŠK Posušje.

O svojim daljnjim nogometnim planovima Rozić ističe da mu je najveća želja prije svega ostati i duhovno zdrav. U tome mu pomaže ozračje u sadašnjem klubu u kojem športaši mole krunicu na čelu s trenerom Goranom Granićem. »Svaki trener uvijek potiče neko zajedništvo i dobru atmosferu, ali ovo je nešto posebno jer nas trener Granić potiče i na molitvu. Meni vjera nikako nije strana. Odrastao sam u njoj. Tako da sam presretan što se nalazim baš u takvu klubu, u ozračju gdje je mogu slobodno iznositi. Vjera za mene znači sve. Odrastao sam u vjeri uz svoje roditelje. Zajedno s braćom, sestrama i roditeljima kao mali sam išao u crkvu i molio. Tada nisam shvaćao bit svega. Što sam više odrastao počeo sam vjeru osjećati i živjeti. Tako sam počeo čitati Bibliju i moliti devetnice. Dan mi nikada nije počeo ni završio bez molitve. Kroz molitvu sam se zbližio s Bogom i uživao u prisutnosti s njim. Znao sam da će se on pobrinuti za sve i da je sve lakše kada je on tu. Uvijek sam spreman javno svjedočiti o svojoj vjeri bez obzira na okolinu i komentare sa strane«, svjedoči hrvatski reprezentativac Rozić.