»MLADIFEST« OKUPIO TISUĆE MLADIH IZ SEDAMDESET ZEMALJA Došavši u Međugorje, mladi su izabrali »bolji dio«

Foto: Informativni centar MIR Međugorje | Na vanjskom prostoru međugorske crkve sv. Jakova program se pratio na čak 18 jezika

MEĐUGORJE • Pod geslom »Evo majke moje i braće moje!« (Mt 12, 49) ovogodišnje 34. izdanje »Mladifesta« ponovno je okupilo desetke tisuća mladih. Veliki festival koji je zamišljen kao duhovna obnova održan je u nešto ranijem terminu – od srijede 26. srpnja do nedjelje 30. srpnja – kako se ne bi poklapao sa Svjetskim danom mladih u Lisabonu.

Večernju misu otvaranja »Mladifesta« predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt u koncelebraciji s apostolskim vizitatorom za župu Međugorje nadbiskupom Aldom Cavallijem, sisačkim biskupom Vladom Košićem, međugorskim župnikom Zvonimirom Pavičićem i brojnim svećenicima.

U propovijedi je mons. Chullikatt govorio o važnosti ljudskoga života i potrebi da se taj život čuva, poput sjemena. Pozvao je mlade da ne podliježu bilo kakvu obliku cinizma ili bijegu na put samouništenja jer život s Bogom uvijek ima sretan završetak. »Kad se primi u srce, Božje sjeme uvijek urodi dobrim plodom! Trudite se svojim životom pokazati Boga drugima!« zaključio je nuncij Chullikatt.

Međugorje preobražava

Program 34. »Mladifesta« obilovao je molitvama, katehezama i svjedočanstvima. Kateheze su održali fra Jure Barišić, s. Matija Pačar i dr. Asja Palinić-Cvitanović, koji su svatko iz svoje perspektive govorili o ovogodišnjem geslu »Evo majke moje i braće moje!«.

Među brojnim svjedočanstvima bila su i ona bračnoga para Sušac iz Čitluka, svećenika iz Urugvaja koji je svoje zvanje prepoznao u Međugorju, redovnika pasionista kojemu je ispovijed u Međugorju promijenila život, a govorilo se i o ustanovi »Majčino selo«, »Marijinim obrocima« te zajednici »Cenacolo«. Nakon što je u lipnju svjedočio u Sisku na hrvatskom »Mladifestu«, pred tisućama mladih u Međugorju trećega je dana svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Naglasio je mladima na Festivalu kako je obitelj temelj iz kojega se nosi sve što jesmo i imamo u svijet te koliko je važno cijeniti svoje podrijetlo.

 

»Kad krenete doma ovih dana, vratit ćete se u kaos ovoga svijeta. (…) Kad vas zgaze, dignite se; kad vas napadnu, kažite: ‘Kriste, ja bih opet s tobom.’ Izbor je jasan«, rekao je provincijal Grbeša
Krunice za Ukrajinu

Mladima okupljenima u Međugorju poruku je poslao i biskup zaporiško-harkivski Jan Sobilo, koji je na prošlogodišnjem »Mladifestu« prikupljao krunice za Ukrajinu, a ista je gesta prikupljanja krunica bila i ove godine. »Neka krunica za Ukrajinu bude zaštita naše domovine i blagoslov za sve narode koji okružuju Ukrajinu. Neka nas krunica približi kraju rata i vremenu mira i sloge među svim narodima. Molim vas da ne zaboravljate moliti za mir, za završetak rata, za pobjedu Bezgrješnoga Srca Marijina u svijetu«, stoji u poruci mons. Sobila koju je mladima pročitao međugorski župnik Pavičić.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Jozo Grbeša predslavio je misu drugoga dana 34. festivala mladih. Mladima je u propovijedi poručio da za učitelja izaberu Krista. Tako će naći smisao života, a »ljubav će postati put i život«. »Kad krenete doma ovih dana, vratit ćete se u kaos ovoga svijeta. (…) Kad vas zgaze, dignite se; kad vas napadnu, kažite: ‘Kriste, ja bih opet s tobom.’ Izbor je jasan«, rekao je provincijal.

Večernju misu trećega dana, uz koncelebraciju 526 svećenika, predslavio je međugorski župnik o. Pavičić, koji je pozvao vjernike da utemelje svoju vjeru na sakramentalnom životu i vršenju Božjih zapovijedi koje su tu kao izraz Božje ljubavi za svakoga od nas.

Međugorje je – »bolji dio«

Svečano euharistijsko slavlje četvrtoga dana predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, a mladi su te večeri na početku slavlja na oltar prinijeli sto metara dugo platno s molitvenim nakanama koje su hodočasnici tijekom festivala upisivali.

Biskup Palić u propovijedi se osvrnuo na spomendan svetih Marte, Marije i Lazara te po njihovu primjeru mladima poručio koliko je u opterećenosti života i zabrinutosti potrebno vrijeme za njegovanje odnosa s Isusom. »Kad god vas Bog pozove da ‘sjednete do njegovih nogu’, to je najbolji izbor čak i ako na neko vrijeme morate prestati činiti ono što je ‘dobro’«, rekao je biskup mladima i dodao da imati Božje prioritete znači ne birati ono što je dobro, nego ono što je najbolje. »Ako ste došavši ovdje htjeli sjesti do Isusovih nogu, ako ste mu dopustili da vas njegov Duh promijeni, da radikalno promijeni vaš život, uvjeren sam da ste izabrali ‘bolji’ dio koji vam nitko ne može oduzeti«, zaključio je biskup Palić.

Završetak 34. izdanja »Mladifesta« bila je misa na Križevcu u 5 sati koju je u nedjelju 30. srpnja predvodio župnik o. Pavičić. (M. F.)

»Bog ima plan ljubavi za svakoga«
Sudionicima Festivala mladih u Međugorju porukom se obratio i papa Franjo zaželjevši mladima da te dane prožive kao duhovno hodočašće koje će ih odvesti na susret s Gospodinom. »Dragi mladi, Bog ima plan ljubavi za svakoga od vas«, poručio je Papa te dodao: »Neka u vašem životu ne bude mjesta za egoizam ni za lijenost. Iskoristite svoju mladost kako biste, zajedno s Gospodinom, udarili temelje svojega postojanja.«
Pozvavši mlade da budu oduševljeni misionari nove evangelizacije, Papa im je također poručio da svojom mladošću utisnu znak nade i zanosa u sadašnjem trenutku. »Donosite onima koji pate, onima koji su u traženju radost koju Isus želi darovati. Donesite je u svoje obitelji, u svoje škole i sveučilišta, na svoja radna mjesta i svojim prijateljima, ondje gdje živite. Ako pustite da milost Božja djeluje u vama, ako budete velikodušni i ustrajni u svojem svakodnevnom radu, stvorit ćete od ovoga svijeta bolje mjesto za sve«, zaključio je Sveti Otac.