MOLITVENE GESTE NAS UČE… Stajanje – odazivanje Bogu i spremnost »za pokret«

Foto: Shutterstock
Molitva je uzdignuće duše i srca k Bogu – kaže sv. Ivan Damašćanski. Toj »definiciji molitve« možemo dodati još jedno, a to je naše tijelo. Kroz molitvu mi svega sebe preporučujemo Bogu, koji nas podiže. To možemo pokazati i gestom stajanja.

Stajanje na nogama jedinstvena je ljudska značajka s obzirom na to da se velika većina životinja ne može uspraviti na dvije noge. I za ljude stajanje ima osobito značenje. Bonton traži da ustanemo kada nekoga pozdravljamo ili kada nas učitelj prozove. Stojimo i kada trebamo nešto važno reći ili kada želimo izraziti aktivno sudjelovanje. Kada publika na koncertu ustane ili navijači za vrijeme utakmice, tako postaju aktivni sudionici događaja.

Ustati = odazvati se Bogu
Foto: Shutterstock

U smislu vjere, ustati znači odazvati se Bogu koji nas zove. Imamo mnogo primjera u Bibliji kada se ljude pozivalo da ustanu na molitvu. Sjetimo se dječaka Samuela kojega je Bog četiri puta budio iz sna, a on je svaki put ustajao sve dok nije shvatio da se zaista radi o Božjem pozivu. Slično je Bog zvao i druge proroke da ustanu kako bi mogli s njim razgovarati.

»Sine čovječji, na noge se ustani da s tobom govorim!« obratio se svećeniku Ezekielu kako bi pozorno slušao Božje riječi. Veliki kralj Salomon kod posvete Hrama predvodio je molitvu raširenih ruku i klečeći, a na kraju je ustao i stojeći izmolio svečani blagoslov za sav narod. Dok je bio na koljenima molio je Božju snagu i milost kako bi mogao ustati i blagosloviti ljude. Jasno je i da je Isus Krist stajao kada je držao svoje propovijedi i blagoslivljao ljude. Više se puta izričito spominje kako Isus stoji i poziva druge da ustanu.

Oprez da se ne »padne«

Stajanje ima veliku simboliku pokazivanja unutarnjega raspoloženja i stava među kojima se ističu oprez i spremnost. Zamislimo čovjeka koji stoji na vrhu planine i mora održavati ravnotežu. Prema riječima apostola Pavla: »Tko stoji, neka pazi da ne padne«. Stajati znači biti na oprezu, čuvati se i od fizičkoga i od duhovnoga pada u grijeh. Za nas vjernike molitva na nogama simbolizira takvu pozornost i otpor prema napastima.

Spremni za akciju

Ujedno, kada ustajemo na molitvu mi pokazujemo Bogu da smo spremni za akciju i da čekamo njegovu Riječ, njegovu uputu, da smo spremni učiniti što god od nas traži. To je, dakle, spremnost na služenje. Tradicija Crkve pridodala je molitvi u stojećem stavu i mnoga druga značenja: odavanje poštovanja, sigurnost, budnost, otvorenost.

Poštovanje i znak pobjede

Gesta stajanja, kao i druge molitvene geste, najviše do izražaja dolazi u slavlju svete mise. Svećenicima je propisano da kao predvoditelji molitve stoje cijelo vrijeme. U uputama za vjernike piše da i oni stoje u znak poštovanja pred Gospodinom koji je tu prisutan. U tzv. euharistijskoj molitvi svećenik zahvaljuje Bogu u ime svih okupljenih što smijemo stajati pred njim i služiti mu.

S dolaskom Isusa Krista na svijet, Bog obnavlja u nama dostojanstvo djece Božje da pred njim stojimo i svjedočimo sve što on za nas čini. To ima i uskrsno obilježje. Budući da je Isus Krist svojim uskrsnućem pobijedio zlo i smrt, mi stojeći slavimo njegovu pobjedu i svjedočimo spasenje koje on donosi svijetu.

Priređuje: A. Katanec

VJEŽBAMO
1. Ustani i okreni se prema istoku (strani s koje izlazi sunce).
2. Stani tako da ti se pete na nogama dodiruju i čitavo tijelo bude u ravnoteži.
3. Opušteno uspravi glavu i ramena te sklopi ruke.
4. Stoj mirno, osvješćujući si Božju prisutnost.
5. Obrati se Bogu ovom ili sličnom molitvom: Gospodine, evo me pred tobom kao stablo koje stoji na zemlji gledajući nebo. Ovdje sam, spreman izvršiti tvoju volju. Osnaži me da hodam putom koji ti želiš i činim dobra djela u tvoje ime. Amen.