»MOTOVUN PUTUJE« Ljetna pustolovina

Slatke stvari
»Slatke stvari« (Sweet thing); drama; redatelj: Alexandre Rockwell; glume: Lana Rockwell, Nico Rockwell, Karyn Parsons

Ovogodišnji Motovunski filmski festival posve je drukčije organiziran zbog epidemioloških razloga. Nazvan je »Motovun putuje« i predviđene su projekcije diljem Hrvatske od 30. srpnja do 6. rujna. Počinje pretpremijerom, jedinom u samom Motovunu, hrvatskoga filma »Tereza37« redatelja Danila Šerbedžije te scenaristice i glavne glumice Lane Barić. Završetak je u zagrebačkoj »Laubi«, gdje će biti i dodjela nagrada.

Festival je pripremio bogat i zanimljiv program. U Buzetu će u kolovozu biti projekcije dugih i kratkih filmova za djecu i mlade. »Motovunski kratki« sadrži 26 kratkometražnih filmova za odrasle, među kojima su i četiri iz Hrvatske. Glavni program ima petnaest neovisnih dugometražnih filmova s gotovo svih strana svijeta, dosad uglavnom nagrađivanih. Ondje su i filmovi iz susjednih zemalja, primjerice vrlo dobra drama »Moj jutarnji smijeh« Marka Đorđevića, u kojoj je posljednju ulogu odigrao Nebojša Glogovac.

Iz Amerike stiže obiteljska drama »Slatke stvari« koja je na festivalu u Berlinu osvojila nagradu Kristalni medvjed za najbolji film u kategoriji »Generation Kplus«. Taj je film i nastao u obiteljskom okruženju – redatelj i scenarist je Alexandre Rockwell, njegova djeca Lana i Nico glume glavne uloge sestre i brata, a njegova supruga i njihova majka Karyn Parsons jest i majka u filmu.

Film je poetska dječja vizija o djetinjstvu i odrastanju u disfunkcionalnoj obitelji, vođena idealima i željom za zajedništvom i ljubavlju. Tomu pridonosi posebice dobra kamera, crno-bijele fotografije i poneke u boji, upotpunjene glazbom i karakterističnim pjesmama. Lik djevojčice Billie dobio je ime prema slavnoj pjevačici Billie Holiday jer ima lijep glas. Ona je ta koja pokušava obitelj držati na okupu. Susret s dječakom Malikom stvara ljetnu pustolovinu…