Glas Koncila br. 46/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

INTERVJU: DR. MARIO KEVO
TEOLOŠKI OSVRT: DR. FRA LUKA MARKOVIĆ
Vjera i znanost – jednak izazov
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
Neizbježno je suočavanje s prošlošću
BK BiH
Ogorčenje, zbunjenost i strah zbog uhićenja
OSVRT: GROZD
DUBROVNIK
Za zločin na Daksi nitko nije odgovoran
SAMOHRANI RODITELJI
Ima rješenja za izazove svake obitelj
FELJTON
Nadbiskup Stepinac o pravima manjina
REPORTAŽA IZ ISTRE

»Dodijeljen je prvi doktorat honoris causa HKS-a kardinalu Mülleru za ‘iznimne dopronose teološkoj znanosti, osobito dogmatskoj teologiji, za neumoran i osobito plodonosan rad na pastoralnom polju, za predan rad na najvišim dužnostima Svete Stolice u pontifikatima Benedikta XVI. i pape Franje te za nadahnjujuće zalaganje za pravedniji svijet ispunjen nadom’.« – popratni je tekst na naslovnici novoga broja Glasa Koncila od 13. studenoga tekuće godine o svečanoj dodjeli počasnog doktorata Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru, pročelniku Kongregacije za nauk vjere.

Slijedi komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića »Uhićenja u Orašju teško uznemiruju«, koji je, što je očito već iz njegova naslova, posvećen »spektakularnom uhićenju desetorice Hrvata, pripadnika HVO-a, u Orašju u dijelu Bosne i Hercegovine koji se uspio obraniti od velikosrpske agresije«. Ona zabrinjavaju, ističe Miklenić, »većinu sve manjega broja Hrvata u BiH i sve hrvatske domoljube u Hrvatskoj i po svijetu« jer su »potvrda nespremnosti za istinu i pravdu glede ratnih događanja u Bosni i Hercegovini« i jer potvrđuju »da hrvatske vlasti zapravo ne štite legalne i legitimne hrvatske interese ni hrvatske građane«.

U središnjem intervjuu povjesničar dr. Mario Kevo iznosi povijesne činjenice o Dječjem domu u Jastrebarskom u NDH-u, koji je prvotno i isključivo osnovan radi spašavanja i zbrinjavanja kozaračke djece.

Kada je riječ o povijesnim temama, urednik Miklenić je također objavio tekst »SPC falsificira riječi nadbiskupa Stepinca« povodom nedavnog priopćenja Arhijerejskoga sinoda Srpske pravoslavne Crkve, u kojemu argumentirano ukazuje na krivotvorine koje se podmeću zagrebačkome nadbiskupu. »Za vladiku Nikolaja Hitler je čovjek koji je ‘poduzeo u svome narodu onaj najvažniji posao koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju’, a za kardinala Stepinca Hitler je osoba od koje se Hrvati ‘nemaju dobru nadati’, kako je sam zapisao u svoj dnevnik 27. ožujka 1941.« – spominje pored ostalog Miklenić.

Glas Koncila u ovome broju donosi i opširno izvješće o proglašenju blaženima 38 mučenika komunističkoga režima u albanskome Skadru, među kojima su i dvojica Hrvata fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola.

»Vjera i znanost – jednak izazov« naslov je iznimno zanimljivog promišljanja dr. fra Luke Markovića o znanosti koja ne može potisnuti čovjekovu potrebu za onim što transcendira fizičko, a kako nadići izazove kad se jednoroditeljska obitelj nađe u »otežanim okolnostima« pokušava sa sugovornicima odgovoriti novinar Ivan Tašev.

Đurđica Lieb u »Zapažanjima« problematizira neizbježno suočavanje s prošlošću povodom dokumentarnog filma o jasenovačkom logoru, kojega priprema slovenski povjesničar Roman Leljak, koji govori i o »partizanskom logoru«, koji je po njegovim riječima zatvoren tek 1948. godine na osnovi zapovijedi Josipa Broza Tita.

Tanja Baran u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavlja Zdravku Barišić, župnu pastoralnu vijećnicu i župnu suradnicu u župi sv. Stjepana u zagrebačkom Botincu, a povijesni feljton donosi govor zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca o pravima nacionalnih manjina.

Pozornost čitatelja svakako će privući i osvrt Stručnog tima udruge Glas roditelja za djecu – GROZD na zamke koje kriju međupredmetne teme zdravlje i građanski odgoj.

Reportaža Vlade Čuture je o istarskim župama Sveta Nedelja, Sveti Martin i Šumber, koje zajedno imaju oko 3000 katolika.

»Kako je prošao križ na sudu«, noseći je naslov je »Prilike«, mjesečnog priloga Glasa Koncila, koji će zbog političko-ideološke aktualnosti u Europi također privući pozornost čitatelja. (tv, gk)