Glas Koncila br. 47/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

INTERVJU: DR. GORAN LAPAT
MLADI MLADIMA
Nema nemoguće misije jer svaki je čovjek bližnji
KARDINAL MÜLLER
»Stepinac mora postati simbol zajedništva i približavanja«
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VATIKAN
Reakcije na ishod američkih izbora
ĐAKOVO
Korupcija je »gnojna rana društva«
BRANITELJ IVICA GLAVOTA
CARITAS
»Teto, treba mi pomoć«
MARTINSKA VES

Fotografijom simboličkog zatvaranja Svetih vrata, te popratnim tekstom koji govori o slavljima kojima je svečano završena Sveta godina milosrđa, posvuda u svijetu (osim u bazilici sv. Petra u Vatikanu) pa tako i u Hrvatskoj, otvara se čitateljima novi broj Glasa koncila, 47. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 20. studenoga. U tekstu se podsjeća na glavne naglaske iz propovijedi hrvatskih nadbiskupa i metropolita. Tako je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio da »završetkom Jubileja milosrđa ne završava naša kršćanska usmjerenost na življenje Božjega milosrđa«. – “Naime”, istaknuo je kardinal Bozanić, “Jubilej nam je više otvorio srca i oči da bismo se i mi otvorili Božjemu milosrđu, te kao pojedinci i kao crkvena zajednica bili što milosrdniji po uzoru na Otca nebeskoga«.

Nedavni pohod pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, baš kao što je nekoliko dana dominirao životom Crkve u Hrvatskoj, zauzima istaknuto mjestu u novome broju Glasa Koncila. Osim dvaju glavnih povoda kardinalovome pohodu – dodjele počasnoga doktorata na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (o čemu je Glas Koncila dospio izvijestiti u prošlome izdanju) te predstavljanja njegove knjige “Razgovor o nadi” u izdanju izdavačke kuće “Verbum” iz Splita, koje je “ušlo” u ovaj broj – tijekom pohoda spontano se je, gotovo kao njegova središnja tema, nametnulo pitanje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Blaženiku u čast kardinal Müller je slavio misu u zagrebačkoj prvostolnici, a tema kanonizacije, odnosno njezine odgode najviše je zanimala i novinare koji su se okupili na tiskovnoj konferenciji s pročelnikom Kongregacije za nauk vjere. Na tiskovnoj konferenciji kardinal Müller je izrekao riječi koje je Glas Koncila uzao za naslov čitavoga iscrpnoga izvještaja: “Stepinac mora postati simbol zajedništva i približavanja”.

Temu koja priziva bol i ponos, žrtvu Vukovara, uvodi u svojemu komentaru u novi broj Glasa Koncila urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Puno govori već sam naslov komentara – “Vukovarske žrtve – velika opomena” – u kojemu urednik između ostaloga kaže: “Sjećanje na vukovarsku žrtvu prestat će biti licemjerno tek onda kad članovi vladajuće garniture iskreno, požrtvovno, stručno i s ljubavlju porade na rješavanju nagomilanih problema, kad omoguće stvarno oslobađanje svakoga hrvatskoga građanina od svih ostataka naslijeđenoga totalitarizma i od novih strahova koje rađa nedostatno zauzimanje za stvarno opće dobro Hrvatske.”

Još su dva priloga u novome broju izravno povezana s vukovarskom žrtvom. Tako je Glas Koncila objavio posljednji intervju dragovoljca vukovarske ratne bolnice dr. Zlatka Tomašića. Taj – kako ga predstavlja autor teksta – “istaknuti liječnik, istinski domoljub, iskreni rodoljub, svestrani čovjekoljubac, neosporni intelektualac, osvjedočeni vjernik, neustrašivi hrvatski branitelj, samoprijegorni dragovoljac vukovarske ratne bolnice, neslomljivi zatočenik srpskih koncentracijskih logora, časni hrvatski političar i nadasve brižni suprug i otac” preminuo je iznenadno 30. listopada pa je razgovor s novinarom Glasa Koncila bio njegov posljednji istup u medijima.

Vukovaru je posvećen i susret s Vukovarkom dr. Sandrom Cvikić s Instututa “Ivo Pilar”, podružnica Vukovar, koja upozorava na kulturu zaborava, tj. iznosi “zabrinjavajuće podatke o zastupljenosti vukovarske bitke… u javnom i znanstvenom diskursu”. Glas Koncila, nadalje, prenosi sjećanja, promišljanja i nade Ivice Glavote, hrvatskoga branitelja koji je prošao većinu hrvatskih ratišta. Za naslov teksta izabrane su riječi koje naglašavaju često zaboravljeni element braniteljske žrtve: “Treba odati priznanje našim suprugama što nisu imale vjenčanje iz snova”.

Svakako je zanimljivo kad u današnjem svijetu, u kojemu prevladavaju načela konkurencije, učinkovitosti i profita, jedno učilište ima kolegij koji se zove “Odgoj za dobrotu”. Riječ je o čakovečkom odsjeku Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a nositelj kolegija dr. Goran Lapat gost je u redovitom intervjuu novoga broja Glasa Koncila.

Reportaža u novome broju vodi čitatelja u župu Martinska Ves – župu iz koje su ponikli braća Radići – u Sisačkoj biskupiji. Mladi suradnici Glasa Koncila – u rubrici “Mladi mladima” – nude svojim vršnjacima niz promišljanja o misijama. Da svatko može biti misionar sugerira naslov cijelog priloga: “Nema nemoguće misije jer svaki je čovjek bližnji”.

Uz mnoštvo drugih sadržaja u novome se broju ističu, iz života Crkve u svijetu, reakcije na izbor Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika, kao i pohod pape Franje svećenicima koji su napustili svoju službu i njihovim obiteljima, u sklopu Papine inicijative prozvane “petak milosrđa”. Tu je i nastavak osvrta dr. fra Luke Markovića o odnosu između znanosti i vjere, odnosno religije općenito.

Svakako je isticanja vrijedan i prilog koji postavlja pitanje što s djecom koja svoje utočište pronađu u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi – kad jednom izađu iz doma. Prilog također predstavlja jedan od odgovora na to pitanje, onaj koji daje Caritas Zagrebačke nadbiskupije. (dag,gk)