NEKOLIKO STOLJEĆA OD TEMELJA DO CRKVE Crkva sv. Ivana evanđelista u Blatu

Otok Korčula (11)

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Ivana evanđelista u Blatu na Koručuli

Crkva posvećena sv. Ivanu evanđelistu nalazi se ispod Vele strane na jugozapadnom dijelu Blata u 102. ulici kod kućnoga broja 28 i sjecišta sa 97. ulicom. U literaturi je zamjenjuju s crkvom sv. Ivana Krstitelja na Gradini kod Vele Luke. Spominje se godina njihove gradnje, 1389., koja je ista za obje crkve, a to je vjerojatno pogrješno jer se odnosi samo na crkvu sv. Ivana na Gradini. Temelji blatske crkvice su iz 9. – 12. st., ali je ona izgrađena u 16. st. za vrijeme mletačke vladavine otokom. Venecija je nekoliko puta osvajala otok, a konačna joj je prisutnost na Korčuli od g. 1420. do kraja vladanja i propasti g. 1797. To je bilo vrijeme intenzivne gradnje crkvica na području Blata, kada ih je podignuto više od deset. Današnji joj je izgled s početka 18. st. koji je dobila obnovom za koju je bio zaslužan don Ivan Rušević, njezin donator i benefitor. Grob mu se nalazi u pločniku crkve.

Crkva je izgrađena od pravilno tesanih komada kamena, jednobrodna je bez apside sa šiljastim svodom koji je razdijeljen zidnim vijencem. Kod obnova i preinaka dobila je na pročelju pravokutna vrata, malu kamenu rozetu i dva barokizirana elipsasta prozora, a takav je i na sjevernom bočnom zidu. Pročelje završava rustičnom jednostrukom preslicom sa zvonom. U jednostavnoj unutrašnjosti na začelnom zidu nalazi se skromni barokni kameni oltar s ukrasnim bočnim stupovima koji zatvaraju sliku nepoznatoga pučkoga umjetnika s prikazom Blažene Djevice Marije i Isusa na krilu te klečećega sv. Ivana evanđelista koji piše Evanđelje. Blagdan je 27. prosinca.

Korčula je kroz povijest na zemljovidima zapisana kao Crozola (g. 1318.), Churciola (g. 1480.), Corcyra Nigre (stari naziv spominjan i u 16. st.) ili hrvatski srednjovjekovni naziv Krkar.