NERASPADNUTO TIJELO SVETCA ČUVA VODNJANSKA CRKVA Sedam stoljeća glasovite slike sv. Leona Bemba

U zbirci sakralne umjetnosti župne crkve u Vodnjanu čuva se tempera na drvu »Sveti Leon Bembo« iz 1321. godine

U zbirci sakralne umjetnosti župne crkve u Vodnjanu čuva se tempera na drvu »Sveti Leon Bembo« iz 1321. godine. Naslikao ju je najpoznatiji slikar Venecije 14. st. Paolo Veneziano, a slika je mnogostruko zanimljiva ne samo za povijest umjetnosti, nego i za vjeru. Središnji je lik slike sv. Leon Bembo, a u četiri polja prikazani su hodočasnici i dva čudesna ozdravljenja po njegovu zagovoru.

U dvama gornjim poljima prikazani su hodočasnici laici te svećenici i biskupi. U lijevom donjem polju prikazana je Katarina Franconellis koja je 1210. pred svetčevim tijelom progledala od sljepoće. A na slici pred svetcem je njezin otac koji mu zahvaljuje. U desnom je uglu prikazano umiruće novorođenče koje je čudesno ozdravilo.

Slika je zapravo poklopac drvenoga sarkofaga u kojem je tijelo bilo izloženo na štovanje. Takvo svečano izlaganje tijela u ono je vrijeme značilo proglašenje svetim. Mnoštvo je hodočasnika kroz 300 godina dodirivalo i ljubilo sarkofag pa se on potrošio. Poklopac sarkofaga dizao se i naslanjao iznad sarkofaga da bi se tijelo moglo vidjeti i tako se slika na poklopcu očuvala.

Slika je bila izložena u Parizu 1971. i u Veneciji 1985. godine, a u 120 dana razgledalo ju je 57 000 posjetitelja. Kad su se diranjem počeli brisati i dragocjeni natpisi iznad prizora na slici, Lazar Bastiani (+1512.) u 15. je stoljeću preslikao motive i ispod njih dao urezati latinske natpise poput stripa. Natpisi u slobodnom prijevodu glase: »Katarina Franconellis molila se svetcu i odmah zadobila vid 1210.«; »Zvijezde pokazuju grob svetoga Leona Bemba, bolesnici trče i ozdravljaju«; »Sveti Leon, biskup od slavnoga roda Bembo, za života je i nakon smrti činio mnoga čudesa«; »Neraspadnuto tijelo nakon mnogo godina počivanja pod zemljom svjedoči nam, Leone, tvoju svetost i život vječni. Godine Gospodnje 1207.«

Iako je slika neprocjenjive vrijednosti, hodočasnici su više negoli slikom ganuti prizorom neraspadnuta tijela koje se čuva u župnoj crkvi u Vodnjanu.