NUTRITIVNA VRIJEDNOST SLANUTKA Mahunarka je s dugom povijesti konzumacije

Foto: Shutterstock | Slanutak

Slanutak (Cicer arietinum, lat.) mahunarka je s dugom poviješću konzumacije, koja datira još iz doba drevnih civilizacija. Njegova visoka nutritivna vrijednost i brojni zdravstveni benefiti čine ga važnim dijelom ljudske prehrane. Prehrambena vlakna, magnezij i kalij iz slanutka pridonose smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumacija slanutka povezuje se sa sniženjem razine LDL kolesterola i regulacijom krvnoga tlaka. Slanutak ima nizak glikemijski indeks (oko 28), što ga čini pogodnim za osobe s dijabetesom. Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze, pomažući u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Vlakna u slanutku pridonose zdravlju probavnoga sustava poticanjem redovite stolice i održavanjem ravnoteže crijevne mikroflore. Osim toga, slanutak može potaknuti proizvodnju butirata, masne kiseline koja potiče proces smanjenja upala u stanicama debeloga crijeva, što može smanjiti rizik od raka debeloga crijeva. Nadalje, slanutak ne sadrži gluten pa se rabi kao baza za proizvodnju tjestenine bez glutena, koja je popularna među osobama s intolerancijom na gluten ili onima koje traže alternativu tjestenini od pšeničnoga brašna.

  • Slanutak sadrži kolin, hranjivu tvar koja je potrebna za stvaranje kemijskih spojeva u mozgu važnih za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića te ostale aktivnosti mozga i živčanoga sustava
  • Slanutak je jedan od najvećih izvora biljnih proteina pa se rabi za proizvodnju biljnih proteinskih prahova koji su popularni među športašima
  • U prodaji postoje i biljna mlijeka na bazi slanutka, koja se upotrebljavaju kao alternativa kravljemu mlijeku, posebno među veganima i osobama s intolerancijom na laktozu
  • Slanutak sadrži složene ugljikohidrate (oligosaharide) koji se teško probavljaju, što može izazvati nadutost, plinove i probavne tegobe u osoba s osjetljivim crijevima
  • Slanutak sadrži purine, koji se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. U osoba s gihtom prekomjerna konzumacija slanutka može pogoršati stanje