O FILMU »MARIJA MAGDALENA« Ima li veze s biblijskim načinom gledanja odnosa Isusa i Marije Magdalene?

Marija Magdalena
Film »Marija Magdalena« i evanđelja

Hvaljen Isus i Marija. Imam pitanje u vezi s moralom jednoga filma. Riječ je o filmu »Marija Magdalena« iz 2018. godine. Mnoge katoličke internetske stranice koje se bave recenzijama kršćanskih filmova pišu da taj film zapravo ima malo veze s biblijskim načinom gledanja opisa odnosa Isusa i Marije Magdalene.

Čitatelj

O filmu »Marija Magdalena« mogli ste pročitati prikaz i u našem tjedniku, koji ne ćemo ponavljati, nego ćemo se poslužiti recenzijom uglednoga talijanskoga portala Familycinema.it koji pratimo već godinama. Recenzije filmova s vjerničkoga stajališta pišu talijanski filmski stručnjaci i sveučilišni profesori. »Gotovo mistična Marija Magdalena pokazuje želju za potpunim sjedinjenjem s Bogom. Sjajna premisa koja nije potvrđena u razvijanju priče koja ima malo zajedničkoga s onim što je napisano u evanđeljima«, ističe se u recenziji koju je napisala Giulia Cavazza. Ukratko, zaključuje da je u filmu Joaquin Phoenix koji glumi Isusa »stalno u transu ili zarobljen viđenjima, a apostoli zapravo djeluju (jako loše)«. »Petar je apsolutno bez dubine o kojoj pripovijedaju evanđelja i čini se da ga zanima samo zemaljsko i ‘političko’ ostvarivanje kraljevstva nebeskoga«, a učenici su općenito daleko inferiorniji u odnosu na Mariju Magdalenu koja je prema filmu »jedina shvatila duhovnu dimenziju Isusove poruke zahvaljujući svojoj ženskoj senzibilnosti«. Prema sudu te filmske kritičarke, film »nije na visini očekivanja koja je pobudio i teško će se istaknuti među drugim filmovima koji se nadahnjuju na događajima o kojima govore evanđelja«. No pohvalila je činjenicu da taj film ipak uspijeva ispričati priču o ženi u kojoj snaga i nježnost uzdižu jedna drugu, a da pri tome ne upada »u agresivni feminizam kojim se danas često maše kao zastavom«.

Zašto premještaji svećenika?

Poštovani. Imam mnogo pitanja vezano uz premještaje svećenika, a vjerujem da bih od Vas mogla dobiti konkretne odgovore. Možete li pojasniti po kojem kriteriju biskupi odlučuju premještati svećenike. Dolaze li svećenici kod biskupa sa zahtjevima za premještaj? Jesu li svećenici dužni prihvatiti premještaj ili imaju mogućnost odbiti?

Zagrepčanka

Najtočnije je tumačenje da se svećenici »premještaju« ili im se dodjeljuje neka nova služba iz pastoralnih razloga, o kojima konačnu odluku ima ordinarij, to jest mjesni biskup neke (nad)biskupije. Biskup, u savjetovanju sa svojim suradnicima, pa i samim svećenicima, razmišlja o tome na kojoj bi službi ili u kojoj bi župi svaki svećenik mogao što bolje pastoralno djelovati i okupljati oko sebe vjerničku zajednicu. Mogli bismo reći da je među kriterijima, dakle, svakako prije svega dobro župne zajednice. I svećenici, koji su na ređenju obećali poslušnost svojemu ordinariju i njegovim nasljednicima, mogu iz njima poznatih važnih i opravdanih pastoralnih razloga zamoliti biskupa da razmotri njihovu molbu za premještaj u novu župu, a iz poslušnosti prihvaćaju biskupovu odluku. A ta se odluka, o čemu smo već i bili pisali, ne donosi »na brzinu«, nego doista promišljeno i u skladu sa stvarnim pastoralnim potrebama vjernika, ali i u skladu sa svećenikovim mogućnostima, zdravljem, pastoralnom praksom, veličinom župne zajednice ili nekim drugim važnim pastoralnim razlozima kao što može biti i odlazak nekoga svećenika u mirovinu, u misije ili na oporavak, a mjesni biskup, kao što smo spomenuli, tu odluku ne donosi bez savjetovanja s užim i širim krugom svojih najbližih suradnika, biskupskim vikarima, posebno onim koji je zadužen za brigu o svećenicima, prezbiterskim vijećem, dekanima i drugima – pa i samim svećenikom, kojemu osobno potpisuje dekret o razrješenju s neke službe i imenovanju na neku drugu.