OBITELJ I MEDIJI Eksperiment provediv u svakom domu – kako se na više dana odreći pametnih telefona

Foto: Shutterstock

Projekt »Obitelj i mediji« na svojim službenim stranicama često predstavlja različita istraživanja medija, komunikacija i tehnologija te njihove utjecaje na obitelj općenito, no s vremena na vrijeme predstave i »eksperimente« za koje nije potrebno poznavanje metodologije znanstvenoga rada kako bi ih se provelo, nego je dovoljno samo malo dobre volje. Tako su predstavili ideju jedne obitelji iz Italije koja je, otkako su nastupila različita pandemijska ograničavanja kretanja, izabrala nekoliko dana u tjednu tijekom kojih roditelji i djeca ne će upotrebljavati pametne telefone. »Preferiramo druženja licem u lice, fizičku prisutnost, no da bismo izvukli najbolje od trenutačnih okolnosti, čekajući da se život vrati u normalnu, zašto ne bismo iskoristili prilike koje nam nude moderni mediji?« pitala se talijanska obitelj.

»Kućni poslovi bili su odrađeni brže. Nije nam nikada bilo dosadno, naprotiv, bili smo kreativniji. Bili smo fokusiraniji na djecu. Lakše smo pronalazili nove teme za razgovor. I smijali smo se više«

No kako se zdravstvena kriza nastavljala, primijetili su da, posebno u vrijeme blagdana, iako vrijeme provode zajedno kao obitelj, postaju sve »udaljeniji« međusobno, a »bliži« sa svim drugim ljudima. Otuda je došla motivacija za eksperiment.

»Dani bez pametnih telefona ne trebaju se shvatiti kao vrijeme potpune isključenosti od ostatka svijeta, nego prije svega kao prilika da se provede kvalitetno vrijeme s obitelju. Telefoni nisu stišani ni ugašeni, nego su ugašeni samo internetski podatci, što ostavlja mogućnost da do nas dođu samo oni koji zaista žele o nečemu razgovarati. Poruke na društvenim mrežama moguće je pregledati petnaest minuta ujutro i popodne i nakon 19 sati«, opisan je obiteljski pokus na stranici »Obitelji i medija«. Na taj način nitko nije u potpunosti odvojen od svojih prijatelja, poznanika i zbivanja općenito, a ipak se mobiteli upotrebljavaju na kontroliran i umjeren način.

Koje su bile posljedice eksperimenta? »Za vrijeme dana bez pametnih telefona kućni poslovi bili su odrađeni brže. Nije nam nikada bilo dosadno, naprotiv bili smo kreativniji. Bili smo fokusiraniji na djecu (na njihova pitanja, igre, na školu i njihove druge aktivnosti). Lakše smo pronalazili nove teme za razgovor. I smijali smo se više«, objasnila je talijanska obitelj.

Oko tri sata dnevno provode korisnici pametnih telefona na raznim društvenim mrežama, aplikacijama i drugim izvorima »digitalnih sadržaja«. Za tinejdžersku populaciju rezultati su pogotovo zabrinjavajući jer u zemljama Zapada pred pametnim telefonima oni dnevno provode u prosjeku oko četiri sata