OBITELJ I MEDIJI Španjolski profesor o pseudoznanosti i njezinim medijskim manipulacijama u vrijeme pandemije

Ignacio Lopez-Goni

Ignacio Lopez-Goni profesor je mikrobiologije i virologije na Sveučilištu Navarra i poznati popularizator znanosti u Španjolskoj, a nedavno je objavio i kratki esej »Spremni za iduću pandemiju«, koji je preporučio projekt »Obitelj i mediji«.

Profesor Lopez-Goni upozorava da treba razlikovati znanost od pseudoznanosti te posebno obratiti pozornost na način na koji znanost priopćava svoje zaključke. U vrlo kratku vremenu tisuće su znanstvenih radova objavljene o temi koronavirusa, a izumljeno je i nekoliko cjepiva i terapija za oboljele. Premda se sve to ne može nazvati negativnom pojavom, iza toga leži ozbiljniji problem. Znanstvenici su u razdoblju pandemije davali odgovore na složena pitanja brzo, nastojeći održati korak s današnjim društvom koje sve traži odmah, premda znanost i njezine procedure same po sebi traže – puno vremena.

Profesor Lopez-Goni spominje i objavljivanje (pseudo)znanstvenih članaka kojima je cilj zadovoljiti javnost i koji nisu prošli postupak znanstvenih recenzija. Sve je to vodilo i do »infodemije« jer je unatoč velikomu broju korisnih informacija u vrijeme pandemije usporedno objavljivan i niz poluinformacija, pogrješnih tumačenja, manipulativnih podataka i lažnih vijesti.

Znanstvenici su u razdoblju pandemije davali odgovore na složena pitanja brzo, nastojeći održati korak s današnjim društvom koje sve traži odmah, premda znanost i njezine procedure same po sebi traže – puno vremena

Mediji i društvene mreže su, upozorava profesor sa Sveučilišta Navarra, odigrali presudnu ulogu u širenju takvih sadržaja, koji su u javnosti izazvali ništa više nego lažne alarme, lažne sigurnosti i paniku.

Esej završava zanimljivim promišljanjem o odnosu između znanosti i etike. Posebno se ističe da znanstveni napredak ne može ići na štetu osnovnih etičkih principa koji nalažu činjenje dobra, izbjegavanja zla, postupanja u skladu s pravdom, poštenjem i iskrenošću, stavljajući opće dobro ispred partikularnih interesa i, naposljetku, osnovni etički principi ne zanemaruju poštovanje ljudskoga dostojanstva. »Sve se to tiče i medija koje ne smiju zaslijepiti pomama za porastom čitatelja, nego se oni moraju voditi vrjednotama istinitosti i transparentnosti, kako moć koju imaju ne bi zlorabili«, objašnjava projekt »Obitelj i mediji«.

Više od 21 milijuna čitatelja u samo nekoliko dana pročitalo je raniji članak profesora Ignacija Lopez-Gonija iz travnja prošle godine, a njegovi članci u medijima prevode se na engleski, francuski, portugalski, talijanski, korejski i indonezijski jezik.