OBITELJ PRED »DIGITALNIM KAMINOM« Može li se bezbrižno gledati Netflix?

Foto: Shutterstock
Neke vrijednosno problematične serije postigle su uspjeh i među hrvatskom publikom. Kao ilustracija može poslužiti španjolska serija »La casa de papel« (hrv. Kuća od papira)

Netflix ne gledaju više samo srednjoškolci, studenti i mladi bez obiteljskih obveza, on je ujedno »kamin« ispred kojega se okupljaju i mlade obitelji s dječicom. Sve učestalije i roditelji 50+ »žicaju« svoju djecu da im proslijede lozinku za pristup popularnom distributeru filmske zabave. Iako ne treba fanatično bježati od Netflixa, projekt »Obitelj i mediji« posebno upozorava da Netflixovim sadržajima treba pristupati s velikom pozornošću.

Prema Netflixovim podatcima broj sati gledanja filmova i serija na toj platformi u Hrvatskoj se u 2020. godini povećao za 100 posto. Na popisu najgledanijih bili su i neki animirani i dječji filmovi, što znači da je Netflix sve prisutniji i u obiteljskom ozračju

Neke vrijednosno problematične serije postigle su uspjeh i među hrvatskom publikom. Kao ilustracija može poslužiti naveliko hvaljena španjolska serija »La casa de papel« (hrv. Kuća od papira). Grupa entuzijasta odlučuje pljačkati banke kako bi upozorila na manjkavosti i nepravde kapitalističkoga sustava. No u sklopu dinamične radnje serije, valja upozoriti, krijumčare se razni »suvremeni« pogledi na ljudsku spolnost. U prvoj je sezoni homoseksualnost jednoga protagonista prikazana kao tabu, kao nešto što se ne može pojmiti kao normalno, a do posljednje se sezone afirmiraju i homoseksualni odnosi kao nešto sasvim uobičajeno. U predzadnjoj se sezoni, dakako, doznaje da je jedna protagonistica zapravo muškarac koji je promijenio spol. Problematično je i relativiziranje zla. Naime, okorjeli kolumbijski kriminalac, ubojica i diler Pablo Escobar romantizirani je junak u seriji »Narcos«. Escobarov život, koji se u filmskoj adaptaciji svodi na akciju, zelene novčanice dolara i bijeli kokainski prah može se učiniti puno dojmljiviji od stvarnosti – u kojoj se ide u školu, uči i pošteno privrjeđuje za obitelj od 8 do 16 sati.

Nekoć se među principima masovnih medija spominjalo da su oni zaduženi i za obrazovanje publike, što govori da su dužni nametati i kvalitetne sadržaje. I na Neflixu se može naći obilje sadržaja s odgojno-obrazovnim potencijalom. Ipak, osim niza povijesnih i prirodoslovnih dokumentaraca, prema »Obitelji i medijima« vrijedne pozornosti gledatelja serije su poput »The Crown« (Kruna) ili »Fuller house« (novijega nastavka popularne serije »Puna kuća«).