OBITELJSKI FILM »MINARI« Izazovi prilagodbe

Minari
»Minari« (Minari); drama; redatelj: Lee Isaac Chung; glume: Alan S. Kim, Yeri Han

Dobitnik Zlatnoga globusa za najbolji film na stranom jeziku jest izvrsna neovisna američka drama »Minari«. Dobio je čak šest nominacija za Oscara, i to za najbolji film, režiju, scenarij, Steven Yeun za glavnoga glumca, Youn Yuh-jung za sporednu žensku ulogu i Emile Mosseri za glazbu.

Riječ je o vrlo toploj, dirljivoj obiteljskoj drami koja se temelji na iskustvima redatelja i scenarista Leeja Isaaca Chunga. On je korejskoga podrijetla pa je prikazao s kojim se izazovima susreće takva obitelj kada dolazi u SAD.

Riječ je o vrlo toploj, dirljivoj obiteljskoj drami koja se temelji na iskustvima redatelja i scenarista Leeja Isaaca Chunga. On je korejskoga podrijetla pa je prikazao s kojim se izazovima susreće takva obitelj kada dolazi u SAD. S jedne strane žele ostvariti američki san o uspjehu, a s druge zadržati dobro iz vlastite tradicije. Tu je i odnos života u gradu i selu, međugeneracijski odnos te želja da obitelj ostane zajedno. Važna im je i vjera pa je dano i kršćansko okruženje.

Film se odlikuje vrlo lijepom fotografijom, posebice u prikazu igre prirode i svjetla. Fascinantna je glazba, a glumačke su izvedbe sve jako dobre.

Riječ je o četveročlanoj obitelji koja se seli iz Kalifornije u Arkanzas kako bi ostvarila život na farmi sadeći povrće, što je san Jacoba (Yeun), ali ne i njegove supruge Monice (Han). Imaju simpatičnoga sina Davida (Kim) sa srčanom manom i brižnu kćer Anne. K njima se doseljava Monicina majka, baka (Yuh-jung) koja je brižna, ali i vrlo ekscentrična u pojedinim postupcima. Najviše pomaže Davidu. Ona donosi minari, vodenu hranjivu biljku koju sadi, i koja daje plodove svima, bez ikakve razlike. To je ujedno simbolična poruka istoimenoga filma.