OTKRIĆA IZ POVELJE KAPELICE U GORNJOJ PURGARIJI Vraćen dug Srcu Isusovu

Samoborskim krajem (51) Kapela Srca Isusova u Gornjoj Purgariji

Snimio: Z. Galić | Kapela Srca Isusova u Gornjoj Purgariji

Na cesti od Klinča-Sela za Novo Selo Okićko, iznad sela Kufrina u Gornjoj Purgariji, nalazi se obnovljena kapela Srca Isusova iz g. 1913. Obnovljena je iz poštovanja i zahvalnosti Bogu i Srcu Isusovu, ali i kao dug svim iseljenim žiteljima Kufrina, koji su prije početka Prvoga svjetskoga rata prikupili novac za njezinu izgradnju. Na obnovljenim temeljima, u kojima je uzidana staklena posuda s poveljom, postavljeni su novi prozori, ulazna vrata, a nedavno je uređena fasada i okoliš.

Povelja ugrađena u temelje ima sadržaj: »Na spomen za vladanja pape Pia X., cara i kralja Franje Josipa I., nadbiskupa zagrebačkoga dr. Jurja Posilovića, nadbiskupa koadjutora dr. Antuna Bauera, župnika okićkoga Roka Kučasa i kapelana Franje Korenića.« Iz povelje doznajemo o povijesnim ličnostima toga vremena, a za župu sv. Marije Okićke važan je podatak da je župnik bio Roko Kučaš, koji je nakon velikoga odrona tla u Popovu Dolu g. 1911. osnovao Okićku sv. Mariju (Novo Selo Okićko), kamo su se preselili stradali seljani.

Kapela Srca Isusova nalazi se na uzvisini pokraj ceste od koje se do kapele dolazi preko nekoliko stuba. Okolo crkvice podignuta je zidana ograda i zasađeno nekoliko ukrasnih stabala. Na četvrtastu kapelu velikoga ulaza i šiljastoga krovišta u predjelu svetišta uzdiže se zidana izvedba zvonika na preslicu s jednim zvonom. Na bočnim zidovima su probijeni veliki prozori lučnih završetaka. U unutrašnjosti, u kojoj je oslikan strop, na ravni začelni zid postavljen je drveni oltar s dominantnim kipom Srca Isusova. Mise su ispred kapele na dan proštenja u nedjelju nakon blagdana Srca Isusova u 11 sati, a nakon mise je pučko veselje s domjenkom.

Župa sv. Marije Okićke obuhvaća 11 sela. Godine 1961. sela Klinča-Sela, Goli Vrh, Črna Mlaka i Zdenčina odijeljena su od župe u novu župu sv. Josipa radnika sa župnim središtem u Klinča-Selima.