PAPA BENEDIKT XVI. TRI JE PUTA BIO U HRVATSKOJ Došao je kao papa, a dva put ga je »doveo« kardinal Šeper

Mnogi pamte apostolski pohod pape Benedikta XVI. Zagrebu u lipnju 2011. godine, no manje je poznato da je on prije toga dva put boravio u Hrvatskoj. Bilo je to u siječnju 1982. i u studenome 2001. godine, a oba posjeta povezana su s kardinalom Franjom Šeperom.

Na sprovodu prethodniku

Naime, papa Ivan Pavao II. imenovao je papu Ratzingera 25. studenoga 1981. pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, tj. nasljednikom kardinala Šepera. Njegov je dolazak u hrvatsku metropolu u Zagreb 5. siječnja 1982. na sprovod svojeg prethodnika izraz njegove iskrene zahvalnosti ne samo kardinalu Šeperu nego i narodu iz kojega je potekao, njegovoj domovini i Crkvi.

Kruna dodira Josepha Ratzingera s Hrvatskom može se nazvati trodnevlje 6., 7. i 8. studenoga 2001., kada je sudjelovao na prvom dijelu simpozija o 20. obljetnici smrti kardinala Šepera. Tom se prigodom kardinal Ratzinger susreo sa svim hrvatskim biskupima, predvodio euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici i hodočastio u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje je posjetio i samostan sestara karmelićanki. Tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere te predsjednik Papinske biblijske komisije i Međunarodne teološke komisije otišao je iz Hrvatske osvjedočivši se o življenoj vjeri i razvijenoj teologiji u jednome narodu.

Za Hrvate slavio misu u Vatikanu

Stoga se moglo očekivati da je osobno kardinal Ratzinger bio glavni moderator drugoga, rimskog dijela simpozija o pokojnom kardinalu Šeperu, koji je održan 29. i 30. studenoga 2001. u staroj sinodskoj auli u Vatikanu, i da je Kongregacija za nauk vjere organizirala sa Zagrebačkom nadbiskupijom simpozij. Tom je prigodom kardinal Ratzinger ponovno bio i među njemu tako dragim Hrvatima, brojnim hodočasnicima, predvodeći misu na oltaru Katedre u bazilici sv. Petra.