PETORICA HRABRIH Kapucini otvorili novu kuću u Rusiji

Nedavno je mrežna stranica Generalne kurije franjevaca kapucina u Rimu objavila vijest da su njihova subraća u Rusiji na blagdan sv. Petra i Pavla liturgijskom svečanošću otvorila svoju drugu kuću, i to u zapadnom dijelu zemlje u Belgorodu. U kući se, razumije se, nalazi i kapelica posvećena spomenutim apostolskim prvacima, u kojoj će se slaviti mise za samo 60-ak tamošnjih katolika, najvećim dijelom inozemnih studenata iz nekoliko afričkih, južnoameričkih i azijskih zemalja. Belgorod se nalazi u istoimenoj ruskoj oblasti, u njemu živi oko 350 000 stanovnika i pripada tamošnjoj rimokatoličkoj biskupiji Saratov. No redovnici će se skrbiti i za druge malobrojne katolike razasute po mjestima sve do 40-ak km udaljene ukrajinske granice.

Prema nekim podatcima rimokatolika je u Rusiji nešto manje od 800 000, što je oko 0,5 posto stanovništva, organiziranih u jednu nadbiskupiju sa sjedištem u Moskvi, s tri biskupije: Saratov, Irkutsk i Novosibirsk, te Apostolsku administraturu Južni Sahalin.

U Rusiju su franjevci kapucini došli g. 2003. te osnovali svoju prvu kuću u milijunskom gradu Voronježu na jugozapadnom dijelu zemlje i rimokatoličku župu sv. Marije. I tamo se mise za oko 120 katoličkih vjernika slave u kapucinskoj kućnoj kapelici. Sada u Rusiji djeluju petorica kapucina koji pripadaju njihovoj redovničkoj kustodiji za Ukrajinu i Rusiju. Prema nekim podatcima rimokatolika je u Rusiji nešto manje od 800 000, što je oko 0,5 posto stanovništva, organiziranih u jednu nadbiskupiju sa sjedištem u Moskvi, s tri biskupije: Saratov, Irkutsk i Novosibirsk, te Apostolsku administraturu Južni Sahalin. Prema etničkoj strukturi katolički su vjernici Rusi, Nijemci, Bjelorusi, Ukrajinci, Korejci, Poljaci, Litavci, Letonci, Kabardi i Baškiri. Belgorod i Voronjež pripadaju Saratovskoj biskupiji, koju vodi biskup Clemens Pickel, rođen u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, a 1990. odlučio se za pastoralnu skrb u Tadžikistanu. Odatle prelazi u rusku Saratovsku oblast u grad Marks, gdje je 1998. zaređen za biskupa Apostolske administrature za katolike latinskoga obreda u europskom dijelu Rusije. Od 2002. administratura je uzdignuta na rang Biskupije sv. Klementa sa sjedištem u Saratovu.