»JUHOBUS« POMAŽE 365 DANA U GODINI Mobilna pučka kuhinja dnevno posluži i do 450 obroka

Suppenbus - projekt je bečkog Caritasa koji svakog dana ima pučku kuhinju "na kotačima"

I ljeti za najvećih temperaturnih rekorda nema predaha za volontere Caritasa Bečke nadbiskupije. U isto vrijeme, na istom mjestu, svih 365 dana u godini dva kombija prozvana Suppenbus (»Juhobus«) zaustavljaju se na osam mjesta austrijske prijestolnice, kamo dovoze i poslužuju hranu beskućnicima i siromašnim sugrađanima. Svake večeri u 19.45 sati šestero volontera kreće svojom rutom – od Dunavskoga kanala preko Pratersterna do zgrade Sveučilišta u središtu grada, a druga ekipa prvu postaju ima kod željezničkoga kolodvora.

Ljeti su volonteri potrebniji

Na svakom od osam mjesta zadržavaju se 20-ak minuta, a korisnici već točno znaju kada mogu očekivati svoje »hranitelje« pa po njihovu dolasku ravnaju svoje satove. Dnevno znaju poslužiti i do 450 obroka, a godišnje ta se brojka popne na 96 tisuća tanjura juhe i mnogim je korisnicima to jedini topli obrok u danu.

Projekt »Juhobusa« pokazuje otvorenost prema ljudima koji su na margini društva i nije prekinut od 1990. godine zahvaljujući volonterima bečkoga Caritasa.

Ljeti je potreba za volonterima u Suppenbusu veća, objašnjava koordinator Josef Heinzl, jer se zimi uoči Božića mnogi karitativno angažiraju, ali im je u vrijeme godišnjih odmora teško animirati volontere i donatore koji Caritas opskrbljuju povrćem, začinima i priborom za jelo kako bi juha svakoga dana mogla stići do onih u siromaštvu i oskudici.

Projekt »Juhobusa« pokazuje otvorenost prema ljudima koji su na margini društva i nije prekinut od 1990. godine zahvaljujući volonterima bečkoga Caritasa: prvi volonteri stižu u 16 sati u sjedište Caritasa skuhati juhu, potom timovi razvoze i dostavljaju hranu, a sve završava u 22 sata povratkom kombija.

Pružaju i medicinsku pomoć

Volonteri – među kojima se izmjenjuje 125 studenata, umirovljenika i zaposlenih ljudi – uz konkretnu pomoć žele biti blizu potrebitima, tu su kako bi ih saslušali, bili uho za njihove potrebe i probleme. Neizvjesnomu životu beskućnika na cesti sigurnost daje upravo »Juhobus«, ali i još jedan projekt koji organizira bečki Caritas, a riječ je o mobilnoj ambulanti. Liječnici i volonteri na javnim mjestima pet dana u tjednu brinu se o ljudima bez zdravstvenoga osiguranja i pružaju im stručnu medicinsku pomoć i njegu.