PISMA IZ MISIJA Velika pouka maloga Roberta

Iz dječjega vrtića u Brazilu stiže nam pouka malenoga vrtićarca Roberta. O čemu? Saznajte to iz pisma hrvatske misionarke s. Beatrice, koja je njegova »teta« u vrtiću!

Pozdravljam sve čitatelje »Maka«! Ja sam s. Beatrica Krstačić i redovnica sam Družbe milosrdnih sestara sv. Križa.

Od Raba do Brazila

Rođena sam 25. travnja 1946. u mjestu Mundanije na otoku Rabu. Od 1979. godine kao misionarka djelujem u Brazilu, tražeći volju Božju u vremenu i mjestu gdje jesmo. Vjerujem da me je Bog pozvao u misije u Brazil te da me podržava i da me ovdje želi. Bog sve vodi i sretna sam kao redovnica i kao misionarka.

Trenutačno djelujem u brazilskom gradu Simoes Filho. U našem dječjem vrtiću u župi Simoes Filho imamo četrdesetak djece, koja svako jutro rado dolaze na igru, učenje i, naravno, na prijeko potreban obrok. Ovdje također nauče i neka pravila lijepoga ponašanja te po pouci o Božjoj riječi uče što je dobro, a što nije.

Glas Božjega anđela

Da oni sve to lijepo zapamte, govori i primjer maloga Roberta. Pričao nam je kako su mu se roditelji jedne večeri tako svađali i grdili jedno drugo da nisu ni primijetili da je još netko u tom prostoru… A Roberto je to u strahu gledao i slušao, pa onda – kad više nije mogao izdržati – stao je pred njih i rekao im kako Božji anđeo nije zadovoljan s tim ponašanjem i kako on, Roberto, ne će ići spavati dok se oni ne pomire! Naravno, roditelji su zastali, iznenadivši se odlučnim držanjem i stavom svoga dječačića.

Poslije je Robertovim roditeljima naša sestra u vrtiću dodatno pomogla da počnu više razmišljati o svojoj roditeljskoj odgovornosti u odgoju djece, povezavši i njih s odgojem koji djeca dobivaju u vrtiću.

  • • •

Tako da – vidite, i vi, djeco – svi mi možemo biti misionari: bilo u našoj obitelji bilo u školi ili na ulici. Isus želi da budemo jedni drugima pomoć u onom što nam treba. Nekad je to dobra riječ, nekad pouka o dobru, a katkad materijalna dobra. Roditelji žele dobro djeci, ali kad ne mogu dobiti zaposlenje, ne mogu donijeti kući ono što je potrebno. Pa od njihova nezadovoljstva i djeca pate. Pomozite roditeljima putem svoje molitve i dobrim primjerom u ponašanju i učenju.

S. Beatrica Krstačić, misionarka u Brazilu