PISMO HRVATSKIH MISIONARKI S HAITIJA »S Isusom je sve dobro!«

Mnoga djeca pate i žive jako teško. Nisu u mogućnosti ići u školu jer roditelji ne mogu platiti školarinu. Djeca koja žive u područjima pod kontrolom bandi ne mogu ići u školu radi sigurnosti jer su velike mogućnosti otmica i obitelji žive u strahu od nasilja. Često djeca idu spavati gladna ili u boli zato što roditelji ne mogu kupiti lijek.
Iz daleke otočne zemlje Haitija, u Karipskom moru, javile su se misionarke s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, služavke Maloga Isusa

Nemamo riječi kojima možemo opisati kušnje koje narod Haitija prolazi i svakodnevno živi. Uragani, poplave, potresi, siromaštvo…, ali unatoč svemu željni su života. Žive s nadom i vjerom da će doći Božje proviđenje i bolji dani za njih i njihovu djecu.

Zahvalne smo dragomu Bogu što nam je dao milost da možemo biti posrednice njegove ljubavi u ovoj zemlji. Prema svojim mogućnostima nastojimo pomoći narodu u njegovim potrebama.

U našoj je misiji mirno i, Bogu hvala, zasad nema opasnosti. Možemo se normalno kretati i pomagati ljudima u potrebi. Naše svakodnevno služenje isprepleteno je događajima, susretima s ljudima, s kojima dijelimo njihove poteškoće, kušnje, boli, ali i svakodnevne male radosti. Koliko samo blagoslova zazovu na nas i sve one koji nam pomažu da bismo mi njima mogli pružiti topao ručak, vrećicu riže, pomoći u školovanju djece, liječenju i u drugim svakodnevnim potrebama.

Mještani veoma cijene našu nazočnost i zahvaljuju nam što smo i u ovim teškim vremenima ostali s njima. Često nam kažu da mi imamo izbora otići i živjeti na boljem mjestu, a oni to nemaju, te zbog toga još više cijene to što smo među njima, jer smo im mi znak nade i znak Božje brige za njih.

Ovdje kada koga upitate kako je, on odgovori: „S Isusom je sve dobro.” I zaista, s Isusom nosimo sve i s njim je sve lakše. S našim dragim Haićanima i mi učimo živjeti dan po dan, biti radosne danas, biti zahvalne danas… I to je lijepo, znati danas živjeti radosno bez obzira na sve. Sve postaje lakše kad se živi s Isusom i jedino s njim sve dobiva smisao.