PISMO SA SALOMONSKIH OTOKA Velika obitelj je blagoslov!

Djeca ponosno pokazuju ubrane plodove sa stabla kokosa, čijom prodajom pomažu u plaćanju vlastite školarine
S dalekih Salomonskih Otoka ponovo nam se javila draga »Makova« suradnica, misionarka i milosrdnica s. Marta Nikolić. Njima upravo počinje školska godina, a kakve veze to ima i s nama – otkrijte iz njezina lijepoga pisma!

Dragi makovci i prijatelji misija!

Vjerujem da je pred vama uspješan nastavak drugoga polugodišta. Nakon blagdanskoga veselja i odmora od školskih briga, vi ste se vratili u svoje školske klupe. Ovdje, na drugom kraju svijeta, nova školska godina počinje krajem siječnja. To je vrijeme kada se đaci svih uzrasta nalaze pred istim izazovom – kako skupiti dovoljno novca za plaćanje školarina… Zato sam odlučila u ovom pisamcu govoriti u njihovo ime, “iz njihovih usta”!

»Lako za torbu«…

Nemamo mi ovdje gomilu školskih knjiga, ni lijepih školskih ruksaka u koje ćemo ih spremiti. Ono što imamo jest bilježnica, jedna olovka i gumica, a za torbu… lako ćemo se snaći. Nju možemo i sami izraditi od kakve stare plastične vreće, od stabljika riže ili listova palme! 

Po školarinu… na kokos!

Pitate se kako dolazimo do novca za naše školarine? To baš i nije tako jednostavno, ali snalazimo se. Pomažemo našim roditeljima radeći s njima u vrtu, a potom odlazimo na tržnicu prodati višak skupljenih proizvoda. Mi malo hrabriji znamo se ponekad i popeti na koje visoko stablo kokosa te kasnije prodati skupljene plodove. Na taj način pomažemo ukloniti dio tereta zvanoga školarina, koji naši roditelji nose na svojim leđima.

Velika obitelj je blagoslov

Vidite, ovdje na Malaiti velika obitelj smatra se posebnim Božjim blagoslovom. Većina nas dolazi iz velikih obitelji, sa sedmero do čak dvanaestero djece. S obzirom na to da većina naših roditelja nije imala priliku steći osnovno školsko obrazovanje, posebno se trude da se mi školujemo, kako bi nam osigurali što bolju budućnost. Ali kako se s godinama cijene školarina sve više povećavaju, one postaju sve veće novčano opterećenje za naš skromni obiteljski proračun…

I vi ima(j)te »srca milosrdnica«!

Veliku pomoć u otklanjanju ovih briga pružaju nam sestre milosrdnice, koje već šestu godinu potpomažu potrebite obitelji. Ta nam potpora toliko znači da u Bumu pristižemo i s najudaljenijih dijelova otoka, makar to značilo buđenje ranom zorom i suočavanje s nepogodnim vremenskim uvjetima.

Ovim putem željeli bismo zahvaliti svima vama, prijateljima misija, koji svojim velikim srcima podupirete rad sestara milosrdnica. Zahvaljujući vašemu zajedničkomu trudu ove godine će nas više od 600 djece dobiti priliku da zablistamo u školi, na svojem obrazovnom putu. Nadamo se da ćete nas nastaviti podupirati i da smo u vašim molitvama. Uvijek ste u našim molitvama! Srdačni vam pozdravi iz kišne Bume!