PISMO MISIONARKE IZ HAITIJA Veličina malenoga

Stiže nam pismo iz Haitija, daleke države na Karibima, koja zauzima trećinu otoka Hispaniola, dijeleći ga s Dominikanskom Republikom. Tko nam čak otud piše, i to o proslavi Božića i istinskom primanju darova? – Hrvatica, s. Mirjam Filipović, misionarka iz družbe Služavki Kristovih!

Dragi čitatelji »Maka«, draga djeco, dragi prijatelji misija,

iza nas je 2021. godina. Nadam se da ste imali lijepih doživljaja, radosnih trenutaka i puno Božjega blagoslova u svim svojim aktivnostima. Zato, recimo Gospodinu »hvala« na svemu. Pa i na onim teškim trenutcima koje smo možda doživjeli.

Dar domovini, dar Haitiju

Prošle sam godine provela neko vrijeme u našoj domovini i doživjela puno lijepih susreta s djecom i odraslima. Pozorno i suosjećajno slušali su o mojim misijskim doživljajima i životu djece i odraslih u Haitiju. Zato vam svima želim reći jedno veliko hvala! Nosim vas sve u srcu i u mojim ste molitvama.

Vratila sam se u Haiti prije početak došašća, razdoblja pripreme za Božić. Moj je povratak za njih – tako su mi rekli u našoj misiji u Centru Svete Obitelji u mjestu Ti Mache – bio najveći i najljepši božićni dar. Doista, dočekali su me radosna srca. Moram priznati da sam i ja bila radosna što ih sve ponovno vidim, tako razdragane zbog ponovnoga susreta.

Nove papučice

Dječak Feckerson, moj mali prijatelj kojega sam upoznala još prije četiri godine, posebno je bio radostan pri našem ponovnom susretu. Darovala sam mu papučice, kako ne bi morao hodati bos po oštrom i vrućem kamenju na putu. Od radosti nije znao gdje da ih kod kuće stavi na sigurno mjesto, sve dok mu teta, koja se brine o njemu, nije pomogla pronaći pravo mjesto gdje bi stavio svoje papučice. Bojao se da mu kojim slučajem ne bi nestale. Poslije je došao u misiju zahvaliti za njemu najdraže papučice koje sada ima. To je tek jedan primjer kako su djeca u Haitiju radosna i zahvalna na sasvim malim stvarima koje dobiju na dar.

Draga djeco, čitatelji »Maka«, radujete li se i vi kada na dar primite male stvari?

Upravo vam to želim – da se radujete i malim stvarima koje primite! Jer i u sitnicama, malim stvarima koje nam drugi daruju ugrađena je darovateljeva ljubav. A radujmo se tim i više kada znamo da je sve što jesmo i sve što imamo u konačnici – dar od Boga!

Šaljem vam Božji blagoslov u sve dane ove 2022. godine. Bog bio uz vas i vaše najmilije!

Srdačan pozdrav od svih nas iz misije Ti Mache,

S. Mirjam Filipović, misionarka u Haitiju