PISMO MISIONARKE IZ KONGA Marija – Majka svim ljudima svijeta

U svim vremenima, teškim, gorkim i radosnim, uvijek svi rado idemo Majci Božjoj, Majci našoj. Tako i u Africi, u Demokratskoj Republici Kongu, postoji svetište Žalosne Gospe, naše drage Majke i nebeske zagovornice.
Stopama prvih misionara

Svetište u Lukanandi nalazi se na brdašcu udaljenom dvadesetak kilometara od glavnoga grada Bukavua. Upravo su na to brdo 15. rujna 1906. godine stigli prvi afrički misionari i započeli evangelizaciju.

Danas je Lukananda mjesto hodočašća s gipsano-betonskim Putem križa, koji neprestano treba obnavljati, zbog krhka građevnoga materijala. Do svetišta Žalosne Gospe na vrhu vodi 120 stuba, a u njemu se nalazi i grob prvoga misionara, Belgijanca oca Josepha Van Der Haeghea, koji je preminuo od iscrpljenosti i malarije samo dva mjeseca nakon dolaska u Afriku, u dobi od samo trideset i dvije godine.

Mladež pred 120 stuba

I naši mladi u Kongu vole Blaženu Djevicu Mariju i zato rado hodočaste u svetište. Nekoliko smo puta s mladima iz Franjevačke mladeži pješačili do svetišta, puna 3,5 sata hoda.

Ovoga puta ipak smo unajmili minibus jer su nam članovi Franjevačke mladeži uglavnom u srednjoj školi i na fakultetu, pa ne bi stigli i ovdje i ondje. Krenuli smo oko 14 sati i vratili se u 18 sati, dok je još bio dan. Naime, tu je opasno biti na putu po noći. Bogu dragom hvala pa nije bilo nikakvih zastoja busa, ni ikakvih drugih problema.

Poziv na zajedničku molitvu

Nažalost, mnogi zbog školskih obveza nisu mogli ići s nama, ali su se preporučili u naše molitve. U svetištu smo molili za sve njih i za svu djecu svijeta, male i velike, bliske i daleke. Jer Marija i jest Majka svim ljudima svijeta.

Puno smo molili te se ispunjeni snagom Duha Svetoga, sretni i zadovoljni zbog obilnih Božjih blagoslova, radosno vratili kući, spremni za nove izazove. Poput Majke Marije, i mi želimo pratiti Isusa Krista na njegovu putu. Hoditi s Njime sve do Uskrsnuća! Molite i vi zajedno s nama!

Mir i dobro!

s. Adriana Galić,
misionarka u DR Kongu