POD LUDBREŠKIM SUNCEM Udruga koja ima 23 zaposlenih i 200 članova

Foto: Ludbreško sunce | Udruga Ludbreško sunce
Ruža Zlatar, predsjednica udruge »Ludbreško sunce«, Ludbreg

Kvaliteti života osoba sa stopostotnim invaliditetom uvelike je pridonijela udruga »Ludbreško sunce« koja djeluje od 1996. godine. Udruga okuplja 200 članova i ima zaposlene 23 osobe koje obavljaju zahtjevan posao jer velik dio korisnika ne može hodati i govoriti te su potpuno ovisni o pomoći drugih osoba. Od 2002. godine to je prva i jedina udruga u Hrvatskoj koja radi na temelju rješenja Ministarstva rada i socijalne skrbi te provodi pružanje usluga poludnevnoga boravka. Osim toga, zahvaljujući donacijama iz njemačkoga grada Krumbacha, nabavljen je kombi prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom koji svakodnevno dovozi članove u boravak. To je velika pomoć roditeljima koji se dvadeset i četiri sata dnevno brinu o svojoj djeci pa im se barem nekoliko sati na dan omogući obavljanje svakodnevnih poslova bez opterećenja, znajući da im je dijete zbrinuto.

Udruga okuplja 200 članova i ima zaposlene 23 osobe koje obavljaju zahtjevan posao jer velik dio korisnika ne može hodati i govoriti te su potpuno ovisni o pomoći drugih osoba. Od 2002. godine to je prva i jedina udruga u Hrvatskoj koja radi na temelju rješenja Ministarstva rada i socijalne skrbi te provodi pružanje usluga poludnevnoga boravka.

Od 2004. godine udruga je dobila odobrenje za provođenje usluge skrbi cjelodnevnoga boravka. Skrb se pruža populaciji od 2 do 60 godina, a svakodnevno je na skrbi 30-ak osoba u dnevnom boravku. Još je 10-ak polaznika »Male škole« i korisnika kabineta logopeda, koji se koriste uslugama rane intervencije. Temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa organizirana je »Mala škola« za djecu s poteškoćama u razvoju kojima se pomaže u njihovu osnovnom obrazovanju te im se pružaju usluge prijevoza, prehrane, pomoći u učenju i pisanju domaćih zadaća, nabavi školskoga pribora, kvalitetnu provođenju slobodnoga vremena. Završetkom osnovnoga obrazovanja briga o učenicima ne prestaje, nego im se pomaže pri upisu u Srednju školu Ludbreg, gdje se dalje školuju za pomoćna zanimanja (vrtlar, kuhar). Nakon završetka srednje škole upoznaje ih se s tržištem rada i pokušava zaposliti s ciljem samostalnoga privređivanja za život. Osim toga, udruga ima dvije stambene zajednice u koje su smještene odrasle osobe s invaliditetom, njih ukupno 17, a treća je stambena zajednica dobila licenciju za rad te čeka ugovorno financiranje i smještaj korisnika. Uz to postoji još niz aktivnosti, odnosno radionica kao što su likovna, radionica keramike, radionica ručnoga tkanja, vezenje, folklorna skupina. Osim svih tih aktivnosti, članove udruge posebno raduju zajednička hodočašća u marijanska svetišta. Tu crpe snagu za poteškoće koje nose i pronalaze novu snagu za život koji nije nimalo lak.