POSEBNA I NEOBIČNA NEVLADINA ORGANIZACIJA VIVAT INTERNATIONAL Glas katoličkih redovnika i redovnica u Ujedinjenim narodima

Andrzej Owca

Vjerojatno je tek manjemu broju katoličkih vjernika u Hrvatskoj poznata činjenica da je nekoliko katoličkih muških i ženskih redovničkih zajednica udruženo u međunarodnu nevladinu organizaciju VIVAT International, koja je članica Ujedinjenih naroda. Riječ je o članstvu te redovničke organizacije u statusu specijalnoga savjetodavnoga tijela Vijeća UN-a za ljudska prava (Human Rights Council) sa sjedištem u švicarskoj Ženevi, posebnoga savjetodavnoga statusa pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC) u New Yorku i pridruženom Odjelu Ujedinjenih naroda za javno informiranje (DPI), koji u svijetu ima 60 ureda.

Glas katoličkih redovnika i redovnica o konkretnim primjerima kršenja osnovnih ljudskih prava, ekonomske obespravljenosti i beskrupuloznoga iskorištavanja najsiromašnijih i najugroženijih diljem svijeta u kojem djeluju te medijske manipulacije kojima se takva stvarnost želi prikriti ili uljepšati, kao i prijedlozi za njihova rješavanja, itekako se u UN-ovim ustanovama uvažava jer njihov glas nije ograničen nikakvim etničkim, političkim, vjerskim, svjetonazorskim ili bilo kojim drugim razlozima.

VIVAT International osnovan je u studenom 2000., ima više od 25 000 redovničkih svećenika i časne braće te redovnica iz 12 redovničkih zajednica, prisutnih u 120 zemalja. Četiri od njih su stalni članovi: Družba Božje riječi (SVD), Sestre služavke Duha Svetoga (SSpS), Klanjateljice Krvi Kristove (ASC) i Družba Duha Svetoga (CSSp), a osam pridruženi: Sestre misionarke svete krunice (MSHR), Misionari oblati od Marije Bezgrješne (OMI), Kombonijanske misionarske sestre (CMS), Misionari kombonijanci Srca Isusova (MCCJ), Male sestre Uznesenja (LSA), Svećenici Presvetoga Srca Isusova (SCJ), Družba sestara misionara sv. Karla Boromejskoga / sestre skalabrijanke (MSCS) i Sestre sv. Križa (CSC).

Za Hrvatsku je posebno vezan predstavnik VIVAT Internationala u Ženevi od 2016., Poljak o. Andrzej Owca, koji je od 2000. pastoralno djelovao kao župnik u župi sv. Antuna Padovanskoga u Podvinju. »Želimo biti glas onih čiji se glas o raznovrsnim nepravdama kojima su izloženi ne čuje u svijetu«, napominje o. Owca, »pa sam tako i ja do sada na forumu UN-a govorio već 15-ak puta o problemima na koje su me upozorili naši misionari i laici. Osim toga, i pismeno izvješćujem UN, nakon toga odgovarajuće njegove službe urgiraju kod državnih vlasti. I mogu vam reći: imali smo u tome dosta uspjeha!«

U Hrvatsku su redovnici spiritanci došli 1981., a osim Podvinja djeluju i u župi mučeništva sv. Ivana Krstitelja kod Osijeka. Pripadali su njemačkoj provinciji sve do 2002. godine kad su dobili povlašten status međunarodne zajednice podređene generalnoj kući u Rimu. Danas imaju oko 3000 redovnika, koji djeluju u 61 zemlji. Utemeljio ih je na Duhove g. 1703. francuski plemić, kasniji bogoslov Franjo Poulart des Places. (S. B.)