POTVRDILO VIŠE OD 6000 STUDIJA Kurkuma – zlatnožuti lijek iz korijena

Foto: Shutterstock | Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa, lat.) biljka je iz čijega se gomolja proizvodi istoimeni začin koji se rabi u kulinarstvu, ali i u liječenju. Kurkuma je dobila ime po kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida koji je specifičan po zlatnožutoj boji. To je polifenol koji ima zaštitni učinak na niz bolesti povezanih s imunosnim sustavom poput malignih, autoimunih, metaboličkih i slično, a posjeduje i snažna protuupalna svojstva. Također, kurkumin inhibira (koči) stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika boli, pa se često upotrebljava u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa, kao i za terapiju upalnih bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznoga kolitisa. Osim toga, kurkuma je snažan prirodni antibiotik, a učinkovita je u liječenju gljivičnih bolesti uzrokovanih gljivicom Candidom albicans. U tu svrhu mogu se upotrebljavati pripravci kurkume u obliku kapsula koje se mogu nabaviti u trgovinama zdravom hranom ili kao pasta koja se može napraviti od žličice kurkume i malo vode.

  • Kurkuma ima blagotvorno djelovanje na jetra, posebno zbog toksičnih učinaka masne hrane, alkohola ili lijekova.
  • Oko 6000 recenziranih i objavljenih biomedicinskih studija potvrdilo je ljekovita svojstva kurkumina iz kurkume.
  • Kurkuma se rabi u izradi kozmetike i kao prirodno bojilo. Broj E100 na deklaraciji proizvoda označava prirodno bojilo kurkumin.
  • Preporučena je dnevna količina kurkume od tri do 10 grama.
  • Kurkumin ima antitrombotski učinak, što znači da može pomoći osobama sklonim vaskularnoj trombozi. No osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi nikako ne smiju uzimati kurkumu.
  • Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija i čira te bubrežnih i žučnih kamenaca.