POUKE MEĐUNARODNOGA ISTRAŽIVANJA Mladi katolici osjetljiviji su na goruće društvene probleme od svojih vršnjaka

Snimio: B. Čović

Unatoč pritisku agresivne sekularizacije i nametanju protuvjerskih stajališta preko medija i školskoga sustava, religioznost među mladima u svijetu nije nestala. Središnji je to zaključak istraživanja koje je provelo više europskih i američkih katoličkih sveučilišta ujesen 2023., čije je glavne rezultate prenio i projekt »Obitelj i mediji«.

Oko 5000 mladih iz osam zemalja (Argentina, Brazil, Filipini, Italija, Kenija, Meksiko, Španjolska i Velika Britanija) sudjelovalo je u istraživanju »Footprints: Young People, Expectations, Ideals, Beliefs«.

U zemljama visoke sekulariziranosti mladi katolici čine manjinu među svojim vršnjacima. No većina onih koji se izjašnjavaju kao katolici smatra da nije dovoljno »deklarativno stajalište« da bi se bilo katolikom, nego redovito pohađanje misnih slavlja, dosljedan sakramentalni život te orijentiranost prema braku i zasnivanju obitelji

U Brazilu, Keniji i na Filipinima više od 80 posto mladih ispitanika izjasnilo se vjernicima. U ostalim zemljama obuhvaćenim istraživanjem mladi koji se izjašnjavaju kao vjernici zapravo su u manjini i čine između 30 i 40 posto. No znakovit je podatak da u zemljama vrlo intenzivne sekularizacije – kao što je Španjolska – među mladima koji se identificiraju kao katolici njih većina ne prihvaća liberalne interpretacije katoličanstva i razvodnjavanje nauka. Primjerice, 60 posto ispitanika katolika smatra da nije dovoljno iznijeti samo »deklarativno stajalište« o pripadnosti Crkvi da bi se bilo katolikom. Pritom su naveli da je potrebnije redovito pohađati misna slavlja, živjeti redovit sakramentalni život te biti orijentiran prema kršćanskomu braku i zasnivanju obitelji.

Istraživanje je otkrilo i da su mladi koji se smatraju vjernicima također osvješteniji kada je riječ o nekim društvenim pitanjima. Tako je čak 94 posto mladih vjernika koji su sudjelovali u istraživanju osudilo političku korupciju kao jedan od ključnih problema suvremenoga društva. Ispitanici koji su se deklarirali kao katolici u istraživanju su također oštro osudili smrtnu kaznu, a bilo kakvo opravdanje za pokretanje rata protiv neke države ili naroda smatraju neuvjerljivim. Mladi katolici bili su nedvosmisleno i protiv nekih opasnih liberalnih legislativnih prijedloga, kao što su nastojanja za legalizacijom prostitucije ili surogatstva. Jedna od društvenih tema koje zabrinjavaju mlade katolike su i klimatske promjene.

94 % mladih koji su se u istraživanju koje je obuhvatilo 5000 mladih iz osam zemalja izjasnili kao vjernici navelo je političku korupciju kao ključni problem suvremenih društava na Zapadu.