POZIV NA ODMOR Da znamo reći »stop« trci života

Foto: Shutterstock

Iako si bio Bog, ne smijemo nikada zaboraviti da si Ti, Isuse, bio i pravi čovjek, te da si nam tako, preko svoje ljudskosti, ostavio primjer kako bismo i mi znali kvalitetno proživjeti vlastitu ljudskost i darovani život. Sigurno su i Tebe znale boljeti noge! Sigurno Ti je više puta glava bila puna ljudskih sudbina i najrazličitijih pitanja! Sigurno si se i Ti htio dobro naspavati i skupiti snagu za novi dan! Sve je to normalno za ljude koji su u pokretu. Odmor je vrlo važan! Čovjek to zna, ali kako provodi to svoje znanje u konkretnom životu, to je već drugo pitanje i o tome bi se dalo raspravljati! I Tvoji su se učenici vratili s putovanja na kojima su širili Tvoje riječi i djela, na kojima su širili riječi Radosne vijesti! Bili su radosni, jer su bili Tvoji glasnici.

Ali i njih je svladao umor. Ti si to vidio i poslao ih na zasluženi odmor: »Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.«

Danas sam ja Tvoj učenik, Isuse! Živim život užurbanim ritmom! Znam zaboraviti na sebe, na svoje najbliže i najdraže, na Tebe! A to nije dobro, i toga sam svjestan! Zato Te molim, dragi moj Učitelju, bez filozofiranja i puno riječi, da znam reći stop trci života, da se znam kvalitetno odmoriti kako bih bio Tvoj što bolji učenik na svim životnim relacijama, ali također da znam prihvatiti odmor u kojem mogu naći Tebe i sebe!

Iz knjige dr. Josipa Šimunovića »Zarađeno nebo«;
Meditacije uz evanđelja za godinu B

Autorova novoobjavljena razmatranja nad evanđeljima za vrijeme kroz godinu sabrana su u knjigama »Isuse, ti si put!« (od 1. do 11. tjedna) i »Isuse, ti si istina!« (od 12. do 23. tjedna), u izdanju Glasa Koncila.