Objavljeni su desetci znanstvenih istraživanja koja potvrđuju utjecaj Sunčeve svjetlosti na uništenje virusa SARS-CoV-2

Ljeto je vrijeme brojnih aktivnosti, boravka u prirodi i druženja na otvorenom, putovanja, hodočašća i niza dobrobiti koje donosi toplo i sunčano vrijeme. Tu je, naravno, i bogata ponuda svježega i sočnoga voća i povrća kojega su prepuni vrtovi i pultovi na tržnicama. Sve to djeluje na psihičko i fizičko zdravlje jer puno se manje jede masna i teška hrana, pije se više tekućine, više se kreće, a i više druži. Osim toga, Sunčeva je svjetlost dar za zdravlje koji, upotrebljava li se pravilno, djeluje na sve organske sustave.

Uz Sunce manje je boli

Sunčeva svjetlost, među ostalim, pridonosi zdravlju kože i poboljšanju imuniteta, pomaže u bolestima dišnih putova i bolestima mišićno-koštanoga sustava, a posebno kod osteoporoze jer Sunčeva svjetlost omogućava stvaranje rezervi kalcija i fosfora koji su potrebni za zdravlje kosti. Nadalje, poznato je pozitivno djelovanje Sunčeve svjetlosti na bolje raspoloženje. Za to postoji više razloga, a jedan od njih je djelovanje na pinealnu žlijezdu ili epifizu koja se nalazi u mozgu i koja luči serotonin koji je poznat kao »hormon sreće«. Osim toga, Sunčeva svjetlost djeluje i na bolje lučenje neuroprijenosnika endorfina, koji djeluje na smanjenje boli i lošega raspoloženja, a time djeluje poput antidepresiva. Osim toga, sunčano i toplo vrijeme potiče ljude na izlazak iz zatvorenih prostora, što je posebno djelotvorno za fizičko i mentalno zdravlje.

Koronavirus boji se Sunca

Vezano uz aktualnu pandemiju koronavirusa, postoje istraživanja koja pokazuju da Sunčeve zrake djeluju učinkovito protiv virusa poput koronavirusa. U znanstvenoj bazi PubMed objavljeni su desetci znanstvenih istraživanja koja potvrđuju utjecaj Sunčeve svjetlosti na uništenje virusa SARS-CoV-2. U istraživanjima je primijećeno da Sunčeve zrake izravno fotokemijski oštećuju RNK molekule virusa SARS-CoV-2 te da je virus SARS-CoV-2 tri puta osjetljiviji na UV Sunčeve svjetlosti od gripe tipa A. U jednom od dostupnih istraživanja objavljenom u znanstvenom časopisu Photochemistry and Photobiology, 2020., navedeno je među ostalim: »Predstavljeni podatci upućuju na to da bi SARS-CoV-2 trebao biti relativno brzo deaktiviran (brže od gripe A) tijekom ljeta u mnogim naseljenim gradovima svijeta, što upućuje da bi Sunčeva svjetlost trebala imati ulogu u pojavi, brzini širenja i trajanju pandemije koronavirusa.«

Oprez u djece, bolesnih i starijih

U knjizi »Ljekovito Sunce – Sunčeva svjetlost i zdravlje u 21. stoljeću« Richard Hobday navodi dobrobiti Sunčeve svjetlosti za zdravlje te literaturu u kojoj je navedeno 165 različitih bolesti koje se mogu liječiti UV zrakama. Ipak, medicinska je literatura o djelovanju Sunca proturječna.

Dok s jedne strane postoje brojni dokazi o pozitivnom djelovanju Sunčeve svjetlosti, s druge strane navedene su brojne posljedice za zdravlje povezane s izlaganjem Suncu. Istina je na jednoj i na drugoj strani, odnosno Sunčeve zrake ljekovite su u umjerenoj količini, uz oprezan i razuman boravak na suncu koji je uz to i prilagođen općemu stanju osobe, vrsti bolesti i godinama života. Dojenčad, mala djeca, kronični bolesnici i stari ljudi znatno su osjetljiviji od ostalih. No i najzdravije osobe mogu osjetiti posljedice neumjerenoga izlaganja Suncu i ljetnih vrućina na zdravlje. Iz toga razloga vrlo je važno ne izlagati se izravno Suncu u vrijeme njegova najjačega djelovanja, a to je otprilike između 10 i 16 sati.

No i u zatvorenom prostoru potrebno je čuvati se pretjeranoga zagrijavanja, pa su klimatizirani prostori nužni, posebno u osoba koje boluju od srčano-žilnih bolesti.

Paziti na razliku u temperaturi

Osim toga, pojačano znojenje može nadražiti osjetljivu kožu, izazvati manjak minerala, uzrokovati nesvjesticu, nemoć i brojne druge probleme. Klimatizirani prostor uvelike će smanjiti tegobe i moguće komplikacije ljetnih vrućina. Ipak, pri tome treba biti upoznat s pravilnom uporabom klima-uređaja, a najvažnije je da osoba ne smije biti izložena izravnom puhanju zraka. Prehladna prostorija i izloženost izravnoj struji zraka može uzrokovati prehlade, kronične upale uha, oka i sinusa, jaku glavobolju, ukočenost mišića i mnoge druge tegobe. Preporučena razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stupnjeva.

Važno je
pročitati uputu o skladištenju lijekova koji se najčešće trebaju
i držati na temperaturi koja je ispod 25 ˚C ili u hladnjaku
Više od  80 %
svjetske populacije pati od manjka vitamina D, koji se zove
i »vitamin Sunca« jer se u najvećoj mjeri proizvodi kao nusproizvod izlaganja Suncu
RAZBORITOST | Savjeti za ljetne vrućine
U ljetnim vrućinama važno je uzimati dovoljno tekućine, i to najviše običnu, ne ledenu vodu. Gazirana i zaslađena pića, alkohol i kofeinske napitke treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Zbog nedostatka tekućine i jakoga znojenja mogu se javiti vrtoglavice i slabost. U tom slučaju potrebno je popiti čašu vode i na zatiljak i zapešća staviti hladne obloge. Obroci bi trebali biti manji i češći te lagani s više lešo pripremljene hrane, laganih juha i svježega voća i povrća. U velikim vrućinama fizički bi rad trebalo obavljati u ranim jutarnjim satima (npr. od 4 do 7 sati) te kasnim poslijepodnevnim satima (poslije 17 sati). Kod izlaska iz kuće trebalo bi staviti šešir širokoga oboda ili kapu te nositi pamučnu, široku odjeću. Kod visokoga UV indeksa zračenja mogu nastati opekline na tijelu već nakon 10 minuta izravnoga izlaganja Suncu, a u djece i osoba s iznimno osjetljivom kožom i nakon 5 minuta. Vrijednosti UV indeksa mogu se naći na stranicama Državnoga hidrometeorološkoga zavoda te na raznim mrežnim stranicama i aplikacijama koje se mogu instalirati na mobilne telefone. Veoma je važno: ne ostavljati ni u najkraćem vremenu djecu ni životinje u parkiranom automobilu.