PREPORUKE INTERNETSKOGA »ČITATELJSKOGA KLUBA« Koje knjige vrijedi čitati u katoličkim obiteljima?

»Oduvijek me pratila dvojba što čitati. Toliko je toga objavljeno, a nije sve vrijedno i korisno. Važno je znati što izabrati, ali i znati se savjetovati s drugima što je vrijedno čitati. U svojim čitanjima i studijama trudio sam se postići sklad između vjere, razuma i srca. To nisu odvojena područja, nego povezana, od kojih jedno daje drugomu život«, zapisao je u jednoj svojoj knjizi sveti papa Ivan Pavao II. Njegovo je promišljanje jedan od središnjih motiva kojima se međunarodnoj publici predstavlja čitateljska inicijativa »Delibris«, koju je predstavio projekt »Obitelj i mediji«.

Ukratko, riječ je o internetskom »čitateljskom klubu« koji okuplja tim dobrovoljnih suradnika koji pišu o tome koje su poznate knjige u skladu s naukom Katoličke Crkve, kao i koje se moralne pouke na tragu crkvenih učenja mogu iščitati iz velikih, kanonskih djela književnosti.

Projekt »Delibris« predstavlja knjige koje su u skladu s naukom Katoličke Crkve, kao i moralne pouke koje se na tragu crkvenih učenja mogu iščitati iz velikih, kanonskih djela književnosti

Suradnici projekta »Delibris« mahom su sveučilišni profesori i srednjoškolski nastavnici. Riječ je o svojevrsnim čitalačkim entuzijastima koji godišnje pročitaju više desetaka knjiga i knjige koje su im se urezale u sjećanje na osobit način predstavljaju i u kontekstu katoličkoga morala. Preporuke funkcioniraju po vrlo jednostavnu načelu. Na mrežnoj stranici projekta »Delibris« knjige se mogu pretraživati prema nazivu ili prema prezimenu autora. Uz naziv djela autora stoji ocjena: od one koja čitatelje upućuje da u knjizi nema ništa što je protivno moralu koji zagovara Katolička Crkva do ocjene koja upozorava da je knjiga eksplicitno protivna katoličkomu nauku i usmjerena protiv Crkve i njezinih institucija. Usto, projekt »Delibris« sastavlja i vlastite popise najboljih knjiga koje vrijedi pročitati. One su kategorizirane prema tematici: klasici, povijest, brak i obitelj, knjige za mlade… Na stranici projekta »Delibris« nalaze se i neka djela koja su dobro poznata hrvatskim čitateljima, kao što su knjige Ive Andrića. Njegovi romani »Na Drini ćuprija« i »Travnička hronika« dobili su najviše ocjene projekta. Npr. njegov roman »Gospođica« dobio je nešto slabiju ocjenu, uz upozorenje da se neki dijelovi knjige protive nauku Crkve.

Za oko 150 tisuća knjiga projekt »Delibris« pripremio je preporuke. Uz jednostavan način ocjenjivanja knjiga s obzirom na njihovu bliskost ili udaljenost od vrijednosnih načela koje zagovara Crkva, projekt nudi i vlastiti popis najvažnijih knjiga 20. stoljeća.