PROJEKT ZAŠTITE ŽIVOTA KOJI SE PROŠIRIO POLJSKOM Prozor života štiti najveću vrijednost

Mekane dekice, plišane igračke, čista odjeća i pelene čekaju u šarenoj sobi nade s prozorom života, koja je u četvrtak 10. veljače otvorena u župnoj kući u Płońsku, gradu u središnjoj Poljskoj, kako bi se zaštitili najugroženiji. U sklopu projekta »Prozor života«, koji se proširio diljem Poljske u organizaciji Caritasa i drugih crkvenih institucija, osigurava se mjesto, koje ima ugrađeno grijanje i ventilaciju, gdje majka može anonimno ostaviti novorođenče. Prozor se otvara izvana i nakon otvaranja aktivira se alarm koji poziva ljude koji paze na prozor. Najčešće su to redovnice. Nakon toga odmah se pokreću liječnički i upravni postupci, odnosno obavještava se Hitna pomoć i obiteljski sud.

»Ne znamo koji događaji tjeraju roditelje da odluče napustiti vlastito dijete. Ne odbacujemo ih niti ih osuđujemo, ali dajemo priliku da ta djeca pronađu novi život«, rekao je svećenik Zbigniew Sajewski, koji je blagoslovio novootvoreni prozor života, treći u biskupiji Płocka. Ideja o prozoru života u Płońsku rodila se nakon prošlogodišnje smrti dvoje novorođenčadi, a inicirali su je gradska zastupnica uz financijsku pomoć lokalnoga poduzetnika. Župa sv. Maksimilijana Kolbea odmah je spremno ustupila prostor župne kuće, a inicijatorica Monika Zimnawoda rekla je da su htjeli stvoriti »ugodno i lijepo mjesto, gdje može početi život djeteta«. »Prozor i soba života ponajviše su izraz poštovanja prema najvišoj vrijednosti, a to je ljudski život«, rekao je financijer Jakub Rogowski.

Istoga je dana potpisan ugovor sa županijskom bolnicom u Płońsku prema kojem će ta ustanova zbrinjavati djecu ostavljenu u prozoru života. Dijete će osim liječničke skrbi dobiti i identitet, a zahvaljujući postupcima pod nadzorom socijalne službe i priliku za posvajanje i život u obitelji.