MOLITVA ZA SUSJEDA »Oče, oprosti mu jer ne zna što čini!«

Snimio: B. Čović | Župa bl. Alojzija Stepinca poznata je i izvan hrvatske metropole po tužnoj činjenici da se godinama na razini lokalnih vlasti ne može riješiti pitanje lokacije za gradnju župne crkve. No pastoral ondje cvjeta. Svjedoči o tome i inicijativa tijekom pandemije koronavirusa kada je župnik Antun Vukmanić (na slici) s Presvetim blagoslivljao župljane, s molitvom za ozdravljenje svih.

U župi bl. Alojzija Stepinca u Tranjskoj Savici u Zagrebu u utorak 13. travnja završena je »Molitvena akcija 72 sata milosrđa za susjeda«. Akcija je započela u subotu 10. travnja u predvečerje svetkovine Božjega milosrđa. Molitva je trajala neprekidno 72 sata. Odazvali su se brojni župljani, a nakana je bila moliti za susjeda koji je drugi put zaredom u kratku vremenu otuđio razglas potreban za praćenje bogoslužja u školi, tj. ispred škole. Zanimljivo je i to da je »susjed« drugi put razglas otuđio baš za vrijeme mise.

Iz župe je priopćeno da razumiju i ne osuđuju mladića koji je to učinio, no njegov postupak čini štetu i ometa život župne zajednice koja samo želi živjeti svoju vjeru na prikladan način, u trenutačnim okolnostima. Isto tako stoji da je policija obavila očevid u školi i podići će prijavu protiv nepoznatoga počinitelja. K tomu, da se dozna identitet počinitelja, župa može podići privatnu tužbu. No to ne će učiniti, nego su župljani odlučili da će molitvom, postom i žrtvom prikazati počinitelja milosrdnomu Gospodinu, moleći prema evanđeoskim redcima: »Oče, oprosti mu, jer ne zna što čini!« Brojni dragovoljci molili su prema prijavljenom rasporedu krunicu i zazive Božjemu milosrđu.