PROPOVJEDNICI I ZAŠTITNICI PREDBRAČNE ČISTOĆE Čemu ruka na propovjedaonici

Snimio: B. Čović
Što znači »ruka s križem« na propovjedaonici?

Kada obilazim crkve, često nailazim na prikaz propovjedaonica iz kojih »viri« ruka s križem. Osoba se redovito ne vidi. Nisam još uspio doći do odgovora što to simbolizira i što se time zapravo prikazuje, a vjerujem da ima neko logično objašnjenje.

Antun P.

Propovjedaonica je »govornica odignuta od 1 do 4 metra – a katkad i više – iznad poda crkve, s koje svećenik propovijeda vjernicima«, objašnjava se u »Leksikonu ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva«. Počinje se javljati u 11. stoljeću, kada je istisnula ambone, a svoj je procvat doživjela s propovjedničkim redovima – s dominikancima i franjevcima – od 13. do 15. stoljeća. U doba baroka doživjela je vrhunac likovne ekspresije, kada su se na njezinu vanjskom dijelu u reljefu izrađivale čitave poučne priče s biblijskom tematikom, a redovito ih prate likovi četvorice evanđelista. Zanimljivo je, a i logično objašnjenje, da joj je na rub često pričvršćena ruka »koja drži raspelo, kojim propovjednik na kraju propovijedi blagoslivlja vjernike«.

Tko je sveti Antun Nikejski?

Čuo sam da postoji zaštitnik predbračne čistoće i da je to sv. Antun Nikejski. Nikada prije nisam čuo za toga svetca. Je li to istinita informacija?

K. H., Zagreb

Znamo da se mladi katolički parovi koji žive predbračnu čistoću za njezino očuvanje mole sv. Josipu, koji je zaštitnik djevičanskoga života, i svetomu Alojziju Gonzagi, kao i sv. Janji koja je zaštitnica zaručnika, djevica i čistoće, a za sv. Antuna Nikejskoga nismo čuli. Pretražili smo i stranicu www.santiebeati.it koja navodi svetce i blaženike koje slavimo svaki dan, ali ni tamo nismo pronašli ni jedan podatak, a moguće je da će nas netko dopuniti jer smo pronašli samo sv. Stjepana Nicejskoga koji je bio biskup i mučenik iz prvoga stoljeća. Slavi se 5. srpnja i bio je prvi biskup nadbiskupije koja se danas naziva Reggio Calabria-Bova. Pokopan je u katedrali i zaštitnik je biskupije.

Što umjesto mise nedjeljom?

Poštovani. Često putujem i nisam u mogućnosti nedjeljom biti na misi. Kada se tim danom nađem na putu, često na aerodromu odem u kapelicu pomoliti se. To me povezuje s Bogom i Crkvom. Ispunjavam li time svoju vjerničku dužnost? Što Crkva predlaže kada je nemoguće biti na misi nedjeljom?

Čitatelj

Kod nekih je zanimanja doista teško pronaći načina da se sudjeluje na nedjeljnoj misi pa Zakonik kanonskoga prava u kanonu 1248. u prvom i drugom paragrafu ističe: »Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu. Ako nema dovoljno posvećenih službenika ili ako zbog drugog važnog razloga bude nemoguće sudjelovanje u euharistijskom slavlju, veoma se preporučuje vjernicima da sudjeluju u službi Riječi, ako se ona prema propisima dijecezanskoga biskupa slavi u župnoj crkvi ili na drugom svetom mjestu ili da potrebno vrijeme provedu u molitvi osobno ili u obitelji ili, prema prigodi, u skupinama obitelji.« Pretpostavljamo da sami ne možete utjecati ni na raspored svoga radnoga vremena ni na raspored nedjeljnih misa u nekoj župi u kojoj se nalazite, stoga sudjelujte na misi što češće, pa i radnim danom, kada Vam je god moguće.