KATOLIČKA ŠKOLA NA KRAJU GRADA Radosno učenje u »Ružičnjaku«

Poslanje "Ružičnjaka" tijekom cijele godine ostaje isto: uz znanje, djevojčicama pružaju cjeloviti odgoj, uče ih različitim vještinama i odgajaju za katoličke vrijednosti…
Kada se u Zagrebu po Ilici, jednoj od njegovih najduljih i najstarijih ulica, dođe do samoga kraja, stiže se do katoličke Osnovne škole »Ružičnjak«, smještene u Podsusedu.

U lijepom, zelenom ambijentu u danima kada su proljetnice već najavile dolazak toga godišnjega doba, dječje veselje i cika još su glasniji – jer dolaze dani kada će u dvorištu svoje škole na kraju grada moći provoditi više vremena.

Bakin đem za učenice

Boravak u školskim klupama 25 učenica dvaju razreda prve osnovne škole, koja upisuje samo djevojčice, zamijenit će tako i aktivnosti izvan učionica. No poslanje “Ružičnjaka” tijekom cijele godine ostaje isto: uz znanje, djevojčicama pružaju cjeloviti odgoj, uče ih različitim vještinama i odgajaju za katoličke vrijednosti… Taj put, kako kaže geslo njihove škole, “sada počinje”. Trude se stvoriti ozračje koje će učenicama omogućiti da u budućnosti izaberu dobro, pozitivno i istinito. U takvu odgoju važno je dobro poznavati svaku učenicu pojedinačno, pa se njeguje program mentorstva.

I dok se u pojedinim školama tek sada počelo razmišljati o uvođenju jednake odjeće za sve, u “Ružičnjaku” od prvoga dana sve učenice nose bijelu majicu, plavu vestu te crveno-crnu kariranu suknju.

Postoji još prednosti u manje brojnim, a kvalitetnim školama! Tako je nedavno baka jedne učenice, zahvaljujući jesenskim plodovima iz školskoga voćnjaka, napravila džem pa je “cijela škola” imala slasnu užinu, iz domaće radinosti! Tijekom četiri obroka koje poslužuju u cjelodnevnom boravku, djevojčice paze na urednost, kako bi im školske odore ostale čiste. I dok se u pojedinim školama tek sada počelo razmišljati o uvođenju jednake odjeće za sve, u “Ružičnjaku” od prvoga dana sve učenice nose bijelu majicu, plavu vestu te crveno-crnu kariranu suknju.

Nakon “zimskog sna” – osjetilni park!
U suradnji s vrtićem, koji dijeli prostorije škole “Ružičnjak”, dio dvorišta preuredili su prošle godine kao osjetilni park. Od proljeća do jeseni bilo je to mjesto na kojem se razgledavalo i osjetilima istraživalo različite biljke i voćke. Nakon “zimskoga sna” djevojčice opet s nestrpljenjem očekuju naredne mjesece i radionice u tom vrtu: sadit će grah, krastavce, rajčice, jagode… Gledati kako rastu, brati ih… Naučiti kako mnogo toga mogu same stvoriti i proizvesti, svojim rukama!

 

Prvašice smo susreli kako uče 28. slovo abecede te su nam opisale svoju školu riječima koja počinju na slovo “v”. Jedna od prvih asocijacija je upravo vesta koju nose, a sve će im rjeđe trebati dolaskom toplijih dana. Spomenule su i veselje i vrt u kojem provode dosta slobodnoga vremena, posebice nakon što odrade sve zadatke i domaću zadaću. U produženom boravku imaju brojne zanimljive programe: uče šivati gumbe, vezati vezice, imaju bonton-radionicu, izrađuju hranilice za ptice, straničnike, pletu šalove, pripremaju kolače… Cure prolaze pravu malu školu domaćinstva!

U kombiniranom razredu, koji pohađaju drugašice i trećašice, upoznaju nas s pravilima u nastavi. Na to ih podsjeća i ploča s devet ispisanih pravila, a dok ih ne čuje njihova učiteljica tiho nam došaptavaju da im je najteže ispuniti pravilo: “Pažljivo slušamo i tražimo riječ dizanjem ruke u zrak”. U tu smo se živost, opuštenost i razgovorljivost učenica i sami uvjerili.

Škola budućnosti
Sve rašireniji pojam STEM obrazovanja (nastao kao kratica od engleskih riječi za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) već je poznat u katoličkoj školi “Ružičnjak”! Žele srušiti predrasude da su rezultati u tim područjima tehnologije i inženjerstva vezani jedino uz muškarce te ohrabriti djevojčice da pokažu svoje talente. Dapače, provode u djelo program s micro:bitovima. Nedavno su ih dobili dvadesetak, na kojima će ih voditeljica Bernarda Prekrat učiti osnove programiranja na zabavan način, npr. da putem čipova nauče napisati naredbu koja će im iscrtati “smješka”!

 

Ravnateljica kao učiteljica

Nastava kao i u većini škola započinje u 8 sati, no organizirane su aktivnosti već od 7 ujutro pa sve do popodnevnih sati. Zanimljivo je da četvrtkom prije nastave djecu animira sama ravnateljica Vera Crnko Blažević, koja u svojem uredu zajedno s djevojčicama voli razgovarati o mnogim temama, ali ih upoznaje i s kulturom u kojoj je dugo živjela. Tako im je nedavno prepričavala zgode iz života pape Franje dok je on još bio nadbiskup u argentinskom gradu Buenos Airesu, a učenice su Papin dan obilježile pisanjem pisama i crtežima. U sklopu škole imaju i malu kapelicu s čijega ih zida gledaju i prate Marija i mali Isus. (I. T.)