SPRAVLJANJE MEDIJSKIH »LIMUNADA« Od Papinih poziva do hrvatskih prosvjeda

Foto: Shutterstock

– Hej, znate li vi to da, rekla nam je vjeroučiteljica – naša srednjoškolka Marta s još nezatvorenih vrata ushićeno širi radosne vijesti – da nas je papa Franjo sve pozvao da u listopadu baš svakoga dana molimo krunicu za našu Crkvu, da ju Majka Božja zaštiti od zla!

– Ne… – iskreno prizna šurina Jasna. – Nije o tome baš bilo po televiziji i novinama, pa ni na portalima koje pratim…

– Pa jasno, kad im to nije zanimljivo! – zaoštri njen muž, a moj naj-šuro, slavniji kao »Sin Oluje«. – Što je to prema »aferi lažnih SMS-ova«? To Papino pozivanje za njih je obična medijska »limunada«!

– A što bi to i bilo tako važno? Pa kakva je to vijest – iznenadi me punica – kad već nekoliko stoljeća svakog listopada molimo krunicu svakog dana, pozivali nas pape ili ne! To je »čudo« samo za vas mlade, kojima je i Očenaš predugačak!

– Ali Papa je dao još dvije posebne molitve i rekao da molimo – entuzijastična je Marta i dalje – da Crkva postane svjesna svih svojih zlostavljanja i pogrješaka…

– Ah, ni to ni baš neka novost – blazirano će bakica punica – pa samo ovaj Papa ispričao se bar deset puta, ispričao se i onaj prošli, i onaj pretprošli… Pa opet, nekima nikad dost’ isprika?! Da su se nama upola toliko ispričavali oni koji su nam činili zločine po Vukovaru, Škabrnji ili Viduševcu, bili bismo danas s njima već ko braća i sestre izmireni, eeh…

– Pa da, puno je veća »novost« bedasta provala iz »pametne« stranke o tobožnjoj nedemokratičnosti školskog vjeronauka! – šuro nastavi »šiljiti«. – Mah… što reći kad i devetsto mrtvih u potresu i cunamiju u Indoneziji dobije devetsto puta manje prostora od, recimo na primjer, »atentata limunom« na našeg najistaknutijeg vječnog predstavnika nacionalnih manjina. O tome je baš svatko u državi odmah morao dati svoje mišljenje i stav. To im, unatoč limunima, nije bila »limunada«…

– Oprosti, ali to je doista primitivno! – javi se moja nadasve civilizirana ženica Jelica. – Gađati druge ljude voćem i, uopće, bacati hranu, to je obična sramota! Nije baš »fašizam«, kako patetično pretjeruju lijevi »zapaljenci«, ali je stvarno bruka, i tu stvarno počinitelje treba pronaći i kazniti!

– Tako je! – otvoreno podržah ženu (jer ipak, stupila je na snagu Istanbulska konvencija, pa… nikad se ne zna…). – Nadam se samo da će »nadležni organi« i u ovom slučaju biti brzi i učinkoviti bar kao u otkrivanju i kažnjavanju silovatelja žena danas okupljenih u »Sunčici« i svih ostalih zločinaca iz doba Domovinskog rata, zbog kojih ćemo se uskoro okupiti u Vukovaru!