ŠTO ZRELIJA, TO VITAMINOZNIJA Ljekovita moć paprika

Foto: Shutterstock | Paprika

Paprika (lat. Capsicum annuum) nije samo omiljeno povrće, nego i ljekovita biljka bogata brojnim hranjivim sastojcima i mineralima poput vitamina C, A i E, kao i provitaminom betakarotenom, koji su nužni za pravilno funkcioniranje organizma. Što je paprika zrelija, sadrži više vitamina i minerala. Primjerice, ima čak četiri puta više vitamina C od naranče. Nadalje, paprika sadrži 30-ak spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja jer štite od utjecaja slobodnih radikala. Osim toga, karoteni, koji paprici daju boju, dragocjeni su za osjetilo vida, a iz te skupine posebno je važan karotenoid zeaksantin koji sprječava oštećenja leće, makule i retine te štiti oko od štetnoga djelovanja UV zraka u vrijeme jakoga Sunčeva zračenja. Osim toga, vitamin A u paprici također pridonosi zdravlju očiju i prevenciji noćnoga sljepila. Ljuta paprika sadrži kapsaicin, ljekovitu supstanciju koja razrjeđuje krv, potiče metabolizam i cirkulaciju krvi te smanjuje razinu kolesterola u krvi.

  • Kapsaicin u ljutoj paprici blokira prijenos bola od kože do leđne moždine pa može pomoći u liječenju neuralgija, bola povezanoga s herpesom zosterom i slično. Od ljute paprike u pučkoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova.
  • Paprika je korisna u sprječavanju ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnim.
  • Paprika sadrži čak 300 posto dnevne potrebe za vitaminom C!
  • Dokazano je da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika povoljno djeluju na zdravlje srca i pluća.
  • Crvena paprika aktivira termogenezu i tako potiče sagorijevanje kalorija, aktivira probavu i ubrzava metabolizam.
  • Ljute su paprike preporučljive i zdrave u umjerenim količinama. Pretjerivanje može izazvati probavne smetnje.