ŠTOVANJE SVETICE NAŠIH DANA Kako je kći sv. Ivanke Molla molila u kapelici svoje majke

Snimio: Z. Galić | Kapela Uzvišenja sv. Križa u Markuševečkom Popovcu

Markuševečki Popovec jedno je od sela markuševečke župe sv. Šimuna i Jude Tadeja na prometnici od Dubrave za Vidovec na autobusnom stajalištu linije br. 208. Na raskrižju putova izgrađena je materijalnim sredstvima mještana kapelica Uzvišenja sv. Križa. Nalazi se na mjestu staroga raspela, a posvećena je 1974. za tadašnjega župnika Krešimira Ivšića. Raspelo je iz g. 1931. kada je župnik Markuševca zabilježio da »pri križu« služi mise. Danas je ono premješteno nekoliko metara istočnije od kapelice. Na planinarskom križnom putu Markuševčana u korizmi Popovec i kapela nalaze se na sedmoj postaji.

U nedjelju 10. srpnja 2005. na posvetnoj misi kapeli je pridodana zaštitnica sv. Ivanka (Gianna) Beretta Molla (4. X. 1922. – 28. IV. 1962.). Misi su prisustvovali njezina kći Gianna Emanuela i svetičin zet.

Kapela je jedna od najvećih u župi koja nad krovištem ima mali zvonik sa satom i bočnu sakristiju. Vrata na plošnom pročelju zaštićena su nadstrešnicom iznad koje se nalazi prozor u trokutastom zabatu i natpis s nazivom titulara i zaštitnice kapele. U unutrašnjosti je oltarni stol, raspelo na začelnom zidu, svetohranište, kipić sv. Marije i slika sv. Ivanke Molle s jednim svojim djetetom.

U nedjelju 10. srpnja 2005. na posvetnoj misi kapeli je pridodana zaštitnica sv. Ivanka (Gianna) Beretta Molla (4. X. 1922. – 28. IV. 1962.). Misi su prisustvovali njezina kći Gianna Emanuela i svetičin zet. Sveta Ivanka bila je liječnica, pedijatrica, koja se radije odrekla života nego da zbog bolesti pobaci četvrto dijete. Sveti papa Ivan Pavao II. njezin čin nazvao je »svjesno posvemašnje predanje« i proglasio je blaženom g. 1994., a svetom 16. svibnja 2004. u prisutnosti njezina 92-godišnjega supruga i djece. Zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života. Spomendan je 28. travnja. U župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru nalazi se druga posvećena slika svetice. Misa se služi na blagdan Uzvišenja sv. Križa u 18,30 sati i na dan zaštitnice sv. Ivanke Molle.