SUDJELOVALI BROJNI STRUČNJACI Prvi film o Ilirima

Illyricvm
»Illyricvm«; povijesna drama; redatelj: Simon Bogojević Narath; glume: Filip Križan, Adrian Pezdirc

Debitantski igrani film »Illyricvm« redatelja i suscenarista Simona Bogojevića Naratha, inače vrsnoga autora animiranih filmova, jedinstven je u hrvatskoj kinematografiji po tematici. Nastao je u produkciji »Kinorame« i četiriju koprodukcija. Svjetsku premijeru imao je u Puli, gdje je osvojio Zlatnu arenu za masku, koja je pripala Ani Bulajić Črček. Zagrebačka premijera bila je 11. listopada i sada je film u kinima diljem Hrvatske.

Bio je i prvi od deset hrvatskih filmova, koje je svečano najavio HAVC, koji će doći u kina do kraja ove i početkom iduće godine. Među njima valja navesti filmove koji su imali uspjeh na međunarodnim festivalima, a sada će premijerno biti prikazani na Zagrebačkom filmskom festivalu: »Sigurno mjesto« Jurja Lerotića, kojim se ZFF otvara, »Garbura« Josipa Žuvana i »Tragovi« Dubravke Turić, te »Stric« Andrije Mardešića i Davida Kapca.

»Illyricvm« je film koji se jedini dosad bavi ilirskim plemenima koja su živjela na hrvatskom području, a kasnije su se stopila s narodom Rimskoga Carstva. Radnja se zbiva 37. godine prije Krista. Najveća vrijednost filma jest u arheološkoj, etnološkoj, kulturološkoj, glazbenoj, kostimografskoj i nadasve jezičnoj znanstvenoj rekonstrukciji toga vremena, ljudi i običaja, u čemu su sudjelovali najveći hrvatski stručnjaci. Likovi govore latinskim i ilirskim jezikom, koji je stvoren na temelju albanskoga jezika. Taj jedinstven film vrijedi svakako pogledati, premda se mora upozoriti na nekoliko nasilnih scena i mjestimice »prljav« jezik.

Riječ je o liburnskom pastiru Volsusu kojega odvodi rimska vojska za ubiranje poreza…