TITANIJEV DIOKSID NA »POPISU ZA ODSTRJEL« Europa pred zabranom umjetnoga bojila hrane

Foto: Shutterstock

Francuska namjerava zabraniti prehrambeno bojilo titanijev dioksid (TiO2), koje se na proizvodima označava brojem E-171. Stručnjaci francuske agencije za sigurnost hrane ANSES preispitali su štetnost toga prehrambenoga aditiva te zaključili da ne postoje uvjerljivi podatci koji dokazuju sigurnost titanijeva dioksida. Štoviše, s pojavom novih znanstvenih studija postaje evidentno da titanijev dioksid nosi zdravstveni rizik, posebno za djecu.

Načelo opreznosti

S obzirom na to da prehrambena industrija nije dostavila, iako je dužna, najnovije toksikološke rezultate o aditivu E-171, u agenciji ANSES smatraju da treba primijeniti europsko načelo opreznosti, koje, uz ostalo, uključuje politiku: »bez podataka nema tržišta«. Stoga je Brune Poirson, francuska ministrica zaštite okoliša, nedavno izjavila: »Želimo da se do kraja ove godine uvede zabrana za uporabu titanijeva dioksida u Francuskoj.«

Metal titanij u obliku dioksida najčešće se rabi za bojenje mliječnih i konditorskih proizvoda, slatkiša, žvakaćih guma, kolača te pekarskih proizvoda i umaka. Upravo su djeca najviše izložena djelovanju toga kemijskoga spoja. Prosječni dnevni unos titanijeva dioksida za odrasle iznosi oko pola miligrama po kilogramu tjelesne mase, a u djece je taj unos deset do dvadeset puta veći.

Izbjeljivanje bijele hrane

Titanijev dioksid nema nikakvu nutritivnu, nego samo dekorativnu vrijednost. Funkcija je toga aditiva marketinška, bez ikakva drugoga, na primjer, tehnološkoga opravdanja. To je kemijsko sredstvo za »izbjeljivanje« hrane ili, kako kaže ministrica Poirson: »Moramo se upitati koja je svrha takve kemikalije koja se rabi samo zato da bi bijela hrana bila još bjelja.« Dakle, korist nepoznata, a rizik sasvim izvjestan.

Objava novih znanstvenih studija u kojima se povezuje titanijev dioksid s genotoksičnim djelovanjem, pojavom tumorskih oboljenja i poremećajima imunosnoga sustava, potaknula je odgovorne u francuskoj agenciji ANSES da se obrate Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) kako bi ta krovna europska agencija uvažila najnovija znanstvena upozorenja. Posljednje je službeno izvješće EFSA-e o titanijevu dioksidu objavljeno 2016. godine te su tada stručnjaci u panelu za novu hranu izrazili određenu zabrinutost i zatražili dodatna istraživanja »kako bi se smanjio stupanj neodređenosti«.

Titanijev dioksid je nanomaterijal

Najvažnija promjena u primjeni titanijeva dioksida novi je način njegove tehnološke proizvodnje. »Staro« titanijevo bojilo bilo je klasičan kemijski spoj, a »novi« titanijev dioksid proizvodi se u nanoobliku. Usitnjeni nanotitanijev dioksid lako prolazi biološke zaštitne barijere, poput crijevne ili plućne stijenke, te se taloži u mnogim unutrašnjim organima. Upravo je zbog toga u Francuskoj pokrenuta inicijativa za izbacivanje toga bojila s prehrambenoga tržišta.

Francusku odluku da broj E-171 stavi na »listu za odstrjel« podržao je velik broj europskih organizacija i udruga za zaštitu potrošača te tridesetak nacionalnih organizacija u području sigurnosti hrane. U otvorenom pismu Jykriju Katainenu, potpredsjedniku Europske komisije, zahtijevaju jednaku zaštitu zdravlja svih stanovnika i što skoriju zabranu prehrambenoga bojila titanijeva dioksida na području čitave Europske unije.

Titanij u Hrvatskoj

Slučaj titanijeva dioksida primjer je kako na području europske regulative i zajedničkoga tržišta postoji otvoren, slobodan prostor za samostalno pokretanje nacionalnih inicijativa u interesu domaćega gospodarstva i zaštite vlastitoga stanovništva. Ne treba svaku uputu za dobre promjene očekivati isključivo iz Bruxellesa. Nažalost, Hrvatska agencija za hranu (HAH) nije se oglasila o francuskom pokušaju da se zabrani nepotrebno bojilo E-171. Također, ni jedna se hrvatska udruga nije priključila prigovorima sestrinskih organizacija u Europi. Ne bi bilo dobro da Hrvatska među posljednjima zabrani titanijev dioksid u hrani i postane skladište izbijeljenih prehrambenih proizvoda kojih se, već sada, dobrovoljno odriču veliki trgovački lanci, poput Carrefoura i Picarda u Francuskoj.